4/d'li işçi ve taşeronda maaş zammı, enflasyon farkı ödenmesi...

Taşeron işçiler ile 4/D'li işçilerin maaş zamları ve işçilere yeni toplu sözleşme görüşmelerinde enflasyon farkı ödemesi kararının çıkması için önerge Meclise sunulmuştu. Asgari ücret ile yüzdelik dilim düzenlemesi için yargı yoluna giden işçilerin mahkemelerden istedikleri sonuçları alması bu alanda toplu düzenleme talebini gündeme getirdi.

Giriş Tarihi 15 Ağustos 2020, 08:43 Güncelleme 23 Ağustos 2020, 10:26
4/d’li işçi ve taşeronda maaş zammı, enflasyon farkı ödenmesi...

İÇİNDEKİLER

4D'li KHK Kadrolu İşçilerin Toplu Sözleşme zamanı yaklaşıyor. 2 yıl önce kadroya geçirilen işçilere 2 yıllık zam belirlenmiş, özlük hakları da toplu sözleşmeye kadar, belirlenen yasal düzenleme üzerinden gerçekleştirilmekte idi.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI YOLDA MI?

Kamuda çalışan taşeron işçilerin 2020 TİS ile beklentisi maaş zammı. Maaşlarının enflasyon oranlarının üzerinde bir oranda yükselmesini bekleyen taşeron işçilerin maaşların belirlenmesinde geçtiğimiz her 6 ayda yapılan yüzde 4'lük zammın göz önünde bulundurulmasını istiyor. Bu kapsamda yapılan değerlendirmelerde ise öne çıkan zam oranları arasında yüzde 10, yüzde 12 yüzde 12.5 ve yüzde 15 gibi oranlar konuşuluyor.
Bunun dışında 2020 TİS ile görüşülmesi beklenen bir diğer konu asgari ücret düzenlemesi.

2019 yılı ve 2020 yılında neticelenen mahkeme kararları kapsamında maaşlarında yüzdelik dilim düzenlemesi isteyen taşeron işçiler bu düzenlemenin 2020 TİS ile tüm işçiler için ele alınmasını talep ediyorlar. Ancak bu konuda ne sendikadan ne de Çalışma Bakanlığı'ndan bir açıklama gelmedi.

Yüzdelik dilim ile asgari ücret maaş zammı düzenlemesi konusunda kamuoyu oluşması nedeniyle ise bu başlığın 2020 TİS ile ele alınması bekleniyor.

İŞ SÖZLEŞMESİ MAAŞLARI DÜŞÜRDÜ

Belediyelerde görevli olan taşeron için 30 Haziran'da diğer kamu kurumlarında görevli olan işçiler için ise 31 Ekim'de toplu sözleşmeler sona eriyor. İmzalanacak olan yeni sözleşmelerde belirlenecek olan zam oranında enflasyon ve döviz kuru gibi ekonomik faktörlerin dikkate alınması talep edilecek.

Belediye işçileri için sözleşme görüşmelerinin 1 Temmuz'da başlayacağını belirten Çalışkan, korona virüs salgını sebebi ile 3 ay ertelemenin olduğunu hatırlatarak bakanlığın başvuru ve görüşme taleplerine 17 Temmuz 2020 tarihinden itibaren yanıt vermesinin beklendiğini fakat Cumhurbaşkanın bu süreyi bir 3 ay daha uzatma yetkisi olduğunu vurguladı.

TAYİN HAKKI

Taşeron işçilerin maaş zammı konusunun yanında düzenleme bekledikleri bir diğer alan tayin hakkı. KHK ile kadroya alınmalarının ardından mali ve sosyal haklar çizelgesinde yer almayan bu hak için açılan bazı dava örnekleri de bulunuyor. Bu noktada bakanlığın tayin hakkı için çalışma yapmasını isteyen taşeron bu düzenlemeninde yasalaşmasını bekliyorlar.