Artık sizde borçlusunuz... Borcu olanlar dikkat! Ailesinde borçlu olanlara kötü haber!

Ailesinde borçlu olanlara kötü haber! Artık sizde borçlusunuz... Yüksek Mahkeme'den kambiyo senedi sahiplerini şok eden bir karar çıktı. Kambiyo senedindeki borcunu ödemeyenlerin aileleri İcra Müdürlüğü aracılığıyla durumdan haberdar olabilecekler. Özellikle birinci dereceden akrabalara (anne, baba, kardeş vb.) kambiyo senedi borçlarına ilişkin icra ihbarnamesi yollanabilecek. Kambiyo senedi, özellikle ticaret alanındaki en kıymetli evraklardır. Ticari ilişkilerde para ya da para yerine geçen belgeleri ifade eder. Türk Ticaret Kanunu'na göre kambiyo senetleri ticari ilişkileri düzenleyen poliçe, bono ve çeklerin genel ismidir.

Giriş Tarihi 13 Mart 2020, 09:53 Güncelleme 13 Mart 2020, 09:53
Artık sizde borçlusunuz... Borcu olanlar dikkat! Ailesinde borçlu olanlara kötü haber!

İÇİNDEKİLER

Çeşitli nedenlerle borç yumağının içinde kalan vatandaşlar genellikle borçlarını ödeme yolunu aramadan saklamayı ya da kaçmayı tercih ederler. Ancak Yargıtay emsal niteliğinde bir karara imza attı. Verilen kararla birlikte kombiyo senet borcu bulunan vatandaşların ailelerine haciz ihbarnamesi gönderilebilecek. Peki bu karar nasıl verildi? Karar kimler için geçerli olacak? İhbarname kimlere yollanabilir? İşte, Yargıtay'ın kambiyo senedine dair verdiği kararın detayları… Borcunu tahsil etmek konusunda ısrarlı olan alacaklı verilen itiraz kararını İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak bir mahkemeye taşıdı.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ!

Kambiyo Senetlerinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Kambiyo senedi, özellikle ticaret alanındaki en kıymetli evraklardır. Ticari ilişkilerde para ya da para yerine geçen belgeleri ifade eder. Türk Ticaret Kanunu'na göre kambiyo senetleri ticari ilişkileri (takvim.com.tr) düzenleyen poliçe, bono ve çeklerin genel ismidir. Tüm kambiyo senedi çeşitleri hukuksal anlamda kişilere büyük sorumluluklar getiren belgelerdir. Kambiyo senetleri genel olarak çerçevelenmiş özellikleri taşır:

• Kambiyo senedi ile bir alacak-verecek (borç ilişkisi) kurulur. Dolasıyla sahibine maddi anlamda belirlenen tutarda alacak hakkı verir.

• Kambiyo senetlerinin üzerindeki imza ve beyanlar tamimiyle bağımsızlık ilkesi kapsamında oluşturulur. Senedi imzalayan kişi borcu kabul eder ve ödemekle yükümlü olduğunu beyan eder.

İcra Müdürlüğü İlk Adımda Kararı Reddetti

Ticari hukuk düzenini kökünden değiştirecek olan emsal niteliğindeki kararın hikayesi sıradan bir alacak-verecek meselesi olarak ortaya çıktı. Kombiyo senedindeki tutarı bir türlü ödemediği ve ihbarnamelerin borçlunun şahsına ulaştırılamadığı gerekçesi ile alacaklı İcra Müdürlüğüne başvurdu. Alacaklı, "borçlunun ailesine (ilk adımda annesine) haciz ihbarnamesi gönderilmesi" talebinde bulundu.
İcra Müdürlüğü ise; "borçlunun annesi alelade bir üçüncü kişi olmadığından gönderilecek haciz ihbarnamelerinin aile bireylerini küçük düşüreceği" gerekçesiyle alacaklının talebini reddetti.

İcra Hukuk Mahkemesi'nden de "Red" Kararı Çıktı

Borcunu tahsil etmek konusunda ısrarlı olan alacaklı verilen itiraz kararını İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak bir mahkemeye taşıdı. Yeni davanın gerekçesi ise; "başvurulan İcra Müdürlüğü'nde yapılan işlemin haksızlığı" olarak belirlendi.
İcra Hukuk Mahkemesi'ne yapılan başvuruda da İcra Müdürlüğü ile ortak karar çıktı. İcra Hukuk Mahkemesi; "borçlunun annesinin alelade bir üçüncü kişi olmadığı, akrabalar arasında sarih bir hukuki işlemin varlığını ispat külfetinin iddia edene ait olduğu" gerekçesiyle başvurunun reddine karar verdi.

Yargıtay'dan Şok Eden Onaylama Hamlesi

İcra Hukuk Mahkemesi'nden verilen gerekçeli kararından ardından alacaklı kişinin temyiz yolu saklı tutulmuştu. Alacaklı kararın temyizi için mahkemeye başvurunca devreye Yargıtay 12. Hukuk Dairesi girdi. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi ise; alacaklının "borçlunun annesine haciz ihbarnamesi gönderilmesi" talebini oy birliği ile kabul etti. Yargıtay'ın verdiği bu karar ticaretle uğraşan insanları şok ederken; bundan sonraki benzer davalar için emsal niteliğinde olması ile dikkatleri üzerine geçti.

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin kararında; "İcra İflas Kanunu'nun (İİK) 89. maddesinde düzenlenen 'haciz ihbarnamesi' gönderilmesi kanunun emreden hükmüdür. Alacaklının talebi halinde icra müdürlüğünce bu talebin yerine getirilmesi gerekmekte olup, icra memurunun bu hususta taktir hakkı yoktur. Kaldı ki üçüncü kişi, haciz ihbarnamesine itiraz etme hakkına da sahiptir. O halde mahkemece şikayetin kabulü ile yasaya aykırı müdürlük kararının kaldırılması gerekirken şikayetin reddine dair hüküm tesisi isabetsizdir. Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının belirtilen nedenlerle bozulmasına oy birliği ile karar verildi." ifadeleri yer aldı.