KOSGEB'den KOBİ’lere 9 destek! 2 milyar lirayı aşkın kaynak KOBİ’lerin projelerine aktarılacak

KOSGEB; girişimcileri, yurt dışına açılmak, dijitalleşmek, stratejik ürünler üretmek isteyen KOBİ’leri destekliyor. Yeni yılda 2 milyar lirayı aşkın kaynak KOBİ’lerin projelerine aktarılacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Aralık 2019 Güncelleme 31 Aralık 2019, 08:00
KOSGEB’den KOBİ’lere 9 destek! 2 milyar lirayı aşkın kaynak KOBİ’lerin projelerine aktarılacak

İÇİNDEKİLER




Küçük
ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Cevahir Uzkurt, KOBİ'lere sağlayacakları kaynağın 2020'de artacağını belirterek, "2 milyar liranın üzerinde bir kaynağı KOBİ'lerin projelerine aktaracağız" dedi. Kasım ayı itibarıyla KOSGEB'in veri tabanına kayıtlı 1.5 milyona yakın işletme bulunduğunu belirten Uzkurt, bu yıl yeni destek programlarını uygulamaya koyduklarına, bazı programları revize ettiklerine dikkati çekerek, "Burada yerli ve milli bir duruş sergileyerek, cari açığın azaltılmasını, teknolojik girişimciliği ve katma değerli üretimi esas aldık. Yeni girişimlerin ortaya çıkmasına ve mevcut KOBİ'lerin gelişmelerine katkı sağladık" dedi. Uzkurt, KOBİ'lere destekleri şöyle anlattı:

İŞTE PROGRAMLAR

KOBİ'ler aracılığıyla yerli ve milli üretimi gerçekleştirmek için 2019'da Stratejik Ürün Destek Programı'na başladık. Son dönemde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca hayata geçirilen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'na da dahil olan bu destekle ithal edilen ürünleri yerli üreten KOBİ'lere 5 milyon liraya kadar destek veriyoruz.

Teknoloji üretiminin KOBİ'ler aracılığıyla tabana yayılmasını sağlamak için KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı'nı hayata geçirdik. Bu programla Ar-Ge süreci tamamlanmış teknolojik ürünlerin üretimine de 5 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz.


KOBİ'lerin yurt dışı pazarlara açılmasını sağlamak için Yurt Dışı Pazar Destek Programı'nı uygulamaya koyduk. Programla ihracat yapmak isteyen KOBİ'leri 300 bin liraya kadar destekliyoruz.

✔ İşbirliklerini artırmak için İşbirliği Destek Programı'nı revize ederek yeniden uygulamaya aldık, 10 milyon liraya kadar destek veriyoruz.

KOBİ'lerin üretimini dijitalleştirmeleri için Gelişim Destek Programı kapsamında yeni bir çağrıya çıktık. 'İmalat Sanayisinde Dijitalleşme' başlıklı çağrıyla 258 KOBİ'yi 71.5 milyon liraya kadar destekliyoruz. Her bir işletme için üst limit 1 milyon lira.


Teknoloji tabanlı yeni girişimcileri desteklemek ve Türkiye'nin yüksek teknolojili alanlardaki payını artırmak için, imalat sanayisinde teknoloji düzeyi yüksek sektörlerde işini kurmak isteyen girişimcilere Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında 370 bin liraya kadar veriyoruz.

İş kuracak girişimcilere yönelik Finansman Destek Programı'nı uygulamaya koyduk.

Kurumlarla işbirliği içinde veriye dayalı yapılan bilimsel analizlerle KOBİ ekosistemini düzenlemek ve destek modellerini geliştirmek amacıyla İşletme Değerlendirme Raporu'nu uygulamaya aldık.

Yakın zamanda KOBİ'lere rehberlik ve danışmanlık yapacak, akredite KOBİ danışmanlarını yetiştirecek sistemi de hayata geçirmeyi planlıyoruz.