Özel fatura

Yeni eğitim döneminin açılışı yaklaştı, velileri okul alışverişi telaşı sardı. Özel okulların kitap ve kırtasiye listesi ise şok etti. Veliler, 2 bin liraya varan faturayla karşı karşıya kaldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Eylül 2016 Güncelleme 02 Eylül 2016, 00:00
Özel fatura

İÇİNDEKİLER

Çocuğunu özel okulda okutan aileleri bütçe telaşı sardı. Yıllık eğitim ücretleri ve servis zamları ile boğuşan veliler, bir de yüksek kitap ve kırtasiye masrafları ile karşılaştı. Müfredat kitaplarının ücretsiz olmasına karşın, veliye yine kabarık istek listesi çıkarıldı. Veliler, 2 bin varan kitap ve kırtasiye faturası karşısında şok oldu. Kitap faturası, çocuğun bulunduğu okula ve sınıfa göre değişiklik gösteriyor. Özel okullarda en yüksek kitap masrafına genellikle ilkokulun 3'üncü ve 4'üncü sınıflarında rastlanıyor. En düşük kitap faturasıyla ise çoğunlukla 7'nci ve 8'inci sınıflarda karşılaşılıyor. 1'nci sınıf öğrencilerinin kitapları da bir miktar daha uygun. Ancak en yüksek kırtasiye masrafı çocuğu ilkokulda okuyanlara çıkarılıyor.

1 TL'LİK KALEME 5 TL
Özel okulların kitap faturasının yüksekliğinde ağırlıklı etkiyi yabancı dil kitapları oluşturuyor. Bazı okullar, kırtasiye malzemelerinin de okuldan ya da anlaşmalı kırtasiyeden alınmasını istiyor. Piyasada 1 lira olan bir kalem için özel okulun biçtiği fiyat 5 katına kadar varabiliyor. Kimi okullar da öğrencilerden istedikleri kırtasiye malzemeleri için 'marka' şartı koşarak, velinin bütçesini bir kez daha sarsıyor. Kitap ve kırtasiye masrafları toplanınca velinin 2 bin liraya varan para çıkıyor.

MİNİ MİNİ 1'LER İÇİN EN AZ 315 LİRA
2016-2017 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, veli ve öğrencileri okul heyecanı sardı. Veliler, okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine çıktı. İlkokul öğrencisi için kıyafet ve ayakkabı 150 TL, kırtasiye ürünleri ise 165 TL'den başlıyor. İstanbul'da ilkokul öğrencisi için en az 315 TL harcanıyor. Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Vecdet Şendil, kırtasiye ürünlerinde bu yıl ortalama yüzde 8'lik fiyat artışı gerçekleştiğini ifade ederek, bir öğrencinin ana gereksinimler ve çanta dahil, kitap hariç ortalama kırtasiye masrafının 165 TL ile 220 TL arasında değiştiğini söyledi.