Otomatik tatil

Oyak Renault'ta başlayan işçi grevi Tofaş'a yayıldı. Zam isteyen 10 bine yakın otomobil işçisi üretimi durdurdu. Şirket yetkilileri fabrikanın 18 Mayıs' a kadar tatil olduğunu işçilere gönderdiği otomatik mesajlarla duyurdu. İşçiler ise fabrikayı terk etmedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2015 Güncelleme 17 Mayıs 2015, 02:05
Otomatik tatil

İÇİNDEKİLER

Bursa'da otomobil firmalarının farklı zam uygulamasını ve sendikaların tutumunu protesto eden işçilerin eylemi devam ediyor. Oyak Renault fabrikasında 16.00-24.00 vardiyasında çalıan işçiler önceki gün vardiya bitiminde fabrikadan ayrılmamış yeni gelen işçilerin çalışmasına da izin vermemişti. Bunun üzerine yeni gelen işçilerde eylemcilere katılmıştı. İşçiler eyleme gerekçe olarak bağlı oldukları Türk Metal Sendikası'nın Bosch işçilerine yüzde 60 zam aldığını, kendi haklarını savunmadığını gerekçe göstermiş ve fabrika yönetiminden zam istemişlerdi. İşçilerin sabaha kadar süren eyleminin görüşmeler sonunda biteceği düşünülürken aksine eylem yayılmaya başladı. Bu kez yine Bursa'da bulunan ve Koç Holding'e ait Türk Otomobil Fabrikası A.Ş (TOFAŞ) çalışanları aynı gerekçeyle iş bırakıp fabrika önünde eyleme başladı. Fabrikada, 4 bin 500 dolayında işçinin 16.00- 24.00 vardiyası bitiminde tesislerin bahçesini terk etmemesiyle başlayan eyleme, diğer vardiyadaki işçiler de katıldı. Bunun üzrine fabrikada üretim durdu. Fabrikanın içinde ve bahçesinde eylemlerini sürdüren işçiler, Türk Metal Sendikası'na tepki gösterdi.

SEANDİKADAN İSTİFA!
Eylemci işçilerden Faruk Akkuş, grup adına yaptığı açıklamada, 8 yıldır TOFAŞ'ta çalıştığını ve Türk Metal Sendikası'nın 4 kere sözleşmesini gördüğünü söyledi. Bu sözleşmelerde sendikanın, işçilerin haklarını savunmadığını öne süren Akkuş, şöyle konuştu: "En son başka bir firmayla yapılan toplu sözleşme sonucunda oradakilerle aramızda 500 lira gibi bir fark oluştu. Biz de bu farkın maaşlarımıza yansıtılması için eylem başlattık. TOFAŞ'ta 4 bin 500 kişi çalışmaktayız. Bin 500 işçi fabrika içinde 3 bin işçi ise fabrika dışında eylemlerini sürdürmekte. Yaklaşık 3 bin 500 işçi Türk Metal Sendikası'ndan istifa etti. "

İŞVEREN MUHATAP ALMIYOR
Eylemlerine devam edeceklerini belirten Akkuş, "İşveren bizi muhatap olarak görmüyor. Bizi muhatap olarak görene ve aradaki fark ücreti verilene kadar bu eylemlerimiz devam edecektir. Bir sonuç alana kadar buradan bir yere ayrılmayarak yerde, çimlerde yatacağız ama hakkımızı alacağız" diye konuştu. Bu arada Türkiye İşveren sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işçilere eylemi sonlandırma çağrısı yaparak, eylemin hukuksuz olduğunu duyurdu. Bu arada sadece iki fabrikada değil aynı sendikanın örgütlü bulunduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarında 20 bin işçinin de eylemcilere destek verdiği belirtildi.

AİLELERDEN DESTEK
Ücret adaletsizliğini öne sürerek eylem başlatan Oyak Renault, Tofaş ve Coşkunüz Fabrikaları'nda çalışan işçiler geceyi fabrika önlerinde geçirdi. gündür evlerine gitmeyen işçiler, semaverde çam demleyip, poğaça ve börekle karınlarını doyuruyor. Öte yandan, babaları iki gündür eylemde olan çocuklar da fabrikaya geldiler. Küçük çocuklar, babalarına destek verirken, onların ne zaman eve döneceğini sorması renkli görüntüler oluşturdu.

KOÇ'TAN HALA SES YOK
TOFAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Mustafa Koç ise işçilerin talepleriyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Fabrika yönetimi işçilere cep telefonu mesajıyla ulaşırken, işçiler ise yöneticilerin kendilerini muhatap almamasından yakınıyor. Fabrika pazartesi gününe kadar tatil edildi.