Kiracıya iyi haber

Kiracı, oturduğu evi sözleşme bitmeden boşaltabilecek. Erken tahliye halinde, ev sahibi sözleşme sonuna kadar olan tüm kirayı isteyemeyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mart 2015 Güncelleme 23 Mart 2015, 03:51
Kiracıya iyi haber

İÇİNDEKİLER

Yeni Türk Borçlar Kanunu ile kiracılara getirilen ancak pek bilinmeyen bir düzenlemeyi Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Petek gündeme taşıdı. Yasayla kiracılara kira süresinin sonunu beklemeden oturdukları konutu erken tahliye etme imkanı tanındığını açıklayan Petek, şöyle konuştu:

BİLİR KİŞİ DEVREDE
"Örneğin; kiraya veren ile kiracı 3 yıllık sözleşme yapmışsa ve 6 ay sonra evin tahliye edilmesi durumunda, geriye kalan 2.5 yıllık kira ödenmek zorunda değil. Kanuna göre, kiracı bilirkişinin inceleme sonucu belirlediği süre kadar ödeme yapacak. Erken tahliye edilen taşınmazın yeniden kiraya verilebileceği makul süre 2 ay ise kiracı sadece 2 aylık kira bedeli ödeyecek. Ev sahibi taşınmazı 1 ay sonra kiraya vermişse, eski kiracının sorumluluğu sadece taşınmazın boş kaldığı 1 ayla sınırlı olacak."

3 AY ÖNCE BİLDİRİN
BELİRSİZ süreli kira sözleşmeleri ile ilgili de Petek, şöyle konuştu: "Bu durumda sözleşmenin başlangıcından itibaren 6'şar aylık dönemler belirleniyor. Her 6 aylık dönemin sonu için 3 ay önceden bildirimde bulunularak, 3 ay sonra taşınmaz boşaltılabilir. Bu durumda kiracı ödeme yapmak zorunda değil. Fakat taşınmazı bildirimde bulunmadan tahliye ederse, makul süre kadar kira ödeme borcu var.