Gündelikçi formülü

Torba tasarıya gündelikçiye sigorta da girdi. Evine ayda 10 günden az gündelikçi alanlar, yüzde 2 prim ödeyecek. 10 günden fazla alanlar ise sigorta yaptıracak. İşlemler de kolaylaşacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Temmuz 2014 Güncelleme 19 Temmuz 2014, 00:00
Gündelikçi formülü

İÇİNDEKİLER

Torba yasa tasarısıyla gündelikçilerin sigorta konusuyla ilgili yeni düzenlemeler yapılıyor. Düzenlemeye göre; ayda 10 günden az gündelikçi çalıştıranlar, sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödeyecek. Ayda 10 günden fazla gündelikçi çalıştırılıyorsa, sigorta yapılacak.

SİGORTAYA 10 GÜN AYARI

Tasarıya göre; ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi çalıştıranlar tarafından ödenecek. Bu kişiler hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak. Bu kişiler, emeklilik ve genel sağlık sigortası primlerini istemeleri halinde kendileri yatıracak. Süresi içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşecek. Ev hizmetlerinde bir kişiyi ayda 10 günden az çalıştıranlar işveren sayılmayacak. Ev hizmetinde 10 günden fazla çalışanlar, 'hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar' kapsamında sigortalı yapılacak. Sigorta bildirimini en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapmayan işverene asgari ücret tutarında ceza kesilecek. Sigorta işlemleri de kolaylaştırılacak.