Gezi bitti alışveriş başladı

Gezi olaylarıyla bir anda duran alışveriş yeniden hareketlendi. Vatandaş hafta sonu AVM'leri doldurup alışveriş yaptı. Firmalar da indirimleriyle canlılığa katkıda bulundu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2013 Güncelleme 25 Haziran 2013, 00:00
Gezi bitti alışveriş başladı

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da yaşanan olaylar birçok kesimi olumsuz etkilerken, en büyük darbeyi esnaf ve perakende sektörü almıştı. Olayların yaşandığı 20 gün boyunca başta Taksim bölgesi olmak üzere İstanbul'un tamamında ve Ankara'da esnafın ciroları yüzde 70 oranında düşmüş, internet alışverişi bile sekteye uğramıştı. 8- 30 Haziran arasında düzenlenen indirim festivali İstanbul Shopping Fest de bu durgunluktan nasibini almıştı.

İNDİRİM DOPİNGİ
Özellikle sokak çatışmalarının bitmesi, hayatı normale döndürürken; alışveriş de yeniden canlandı. Taksim bölgesi esnafı dükkanını açtı, vatandaşlar ve turistler İstiklal Caddesi'ndeki mağazalara gitmeye başladı. Bu arada son günlerde sıkıntı yaşayan alışveriş merkezleri (AVM) de yeniden hareketlendi. Geçtiğimiz hafta sonu başta İstanbul olmak üzere birçok büyükşehirdeki AVM'lerde yoğunluklar göze çarparken; alışverişin artması da dikkat çekti. Vatandaş ertelediği ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Firmalar da ekstra indirimlerle canlılığa katkıda bulunuyor. Zincir markaların kimi Babalar Günü ile başladığı indirimlerini devam ettirerek, kimi de sezon indirimine girerek, vatandaşın tekrar AVM'lere dönmesini sağladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, sıcakların da etkisi ile insanların hafta sonu AVM'lere akın ettiğini söyledi. Buralarda bir yığılma olduğunu kaydeden Palandöken, "Ancak cadde mağazaları hâlâ Gezi öncesi günlerine dönemedi" dedi.

Bazı
markaların düzenledikleri kampanyalar şöyle: Kiğılı: Tişörtten keten gömleklere, takım elbiselerden bermudalara kadar uzanan geniş ürün yelpazesinde, ay sonuna kadar yüzde 50 indirim uyguluyor. Arow: Terlik, babet, sandalet, klasik ve spor ayakkabıda yüzlerce çeşit ürününü yüzde 50 indirimli olarak sunuyor. Sunset: Akıllı kalıplarla vücut kusurlarını gizleyen koleksiyonunda, etiketli ürünlerde yüzde 30 oranında indirim yapıyor. Evmanya.com: Yüzde 30'a varan indirim kampanyası düzenliyor. Çilek: Çocuk odalarını peşin fiyatına 12 ay taksit ve 5 ay taksit erteleme fırsatıyla sunuyor. Ayhan: Ürünlerini yüzde 50'ye varan sezon indirimiyle vitrine çıkardı. Theorie: 149 liralık takım elbise alan 50 liralık alışveriş çeki veriyor. Ayrıca fiyatlarını ayakkabılarda 99 liradan 49 liraya, pantolonlarda 69 liradan 39 liraya indirdi. LC Waikiki: Kırmızı etiketli ürünlerini yüzde 50'ye varan indirimle sunuyor. IKEA: 7 Temmuz tarihine kadar yüzlerce mobilya ve ev aksesuarında yüzde 50'lere varan indirim uyguluyor. Ayrıca 150 lira ve üzeri alışverişlerin ödemelerini 4 ay erteliyor.

ŞİMDİKİ AMAÇLARI DURDURMAK
Gezi Parkı eylemleri, birçok sektörü olumsuz etkiledi. Çeşitli parklarda toplanmaya devam eden eylemciler, kurdukları platformlarda isteklerini dile getiriyor. Son olarak platformlarda 'Tüketmeyelim, ekonomiyi durduralım' çağrıları yapılıyor. BBC Türkçe Servisi'nde çalışan Selin Girit de, twitter hesabından, "Duran adam değil, durduran adam olalım. Ekonomiyi durduralım. Tüketmeyin" yazan tweetler attı. Tweete çok sayıda vatandaş tepki gösterdi.

Özlem Kamer Tercanlı