Saç boyasında zehir bulundu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Haziran 2013 Güncelleme 17 Haziran 2013, 01:26
Saç boyasında zehir bulundu

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliği, sınırları içinde satılan saç boyalarına karşı savaş açtı. Avrupa Komisyonu, sağlık raporlarında, Avrupa çapında satılan saç boyalarında 36 ayrı zehirli madde çıkınca, hemen bu maddeleri içeren saç boyalarının piyasadan kaldırılması için çalışma başlattı.

İKİ MARKA ÖNE ÇIKTI
Komisyonun raporunda son 1 yıl içinde 2 kadının saç boyası nedeniyle öldüğü belirtilirken, özellikle Loreal ve Clariol marka saç boyaları mercek altına alındı. Komisyon, 2011'de piyasadaki saç boyalarına alerji uyarısı yapılma zorunluluğu getirildiğini, ancak bu uyarıların yetersiz olduğunu belirtti. Dr. Ian White önderliğinde hazırlanan sağlık raporunda, "Mevcut saç boyalarında bulunan 'İçerikteki kimyasallara karşı alerjisi olanlar kullanmasın' uyarısı pratikte kullanılabilir değil" denirken, ölümcül sonuçlara yol açabilecek kimyasalların kaldırılması ya da bu saç boyalarının toplatılması gerektiği belirtildi.

ÖLÜMLER YAŞANDI
Raporda özellikle, L'Oreal Excellence Creme Natural Mahogany Brown marka saç boyasında 3, Garnier Nutrisse Creme Dark Golden Brown isimli saç boyasında 2, Clairol's Nice'n Easy saç boyasında ise 6 zararlı kimyasal olduğuna da dikkat çekildi. Geçen yıl İngiltere'de Julie McCabe (38) L'Oreal marka, geçen ay ise bir başka İngiliz Tabatha McCourt (17) Clairol marka saç boyası kullandıkları için alerjik nedenlerle hastaneye kaldırılmış ve hayatlarını kaybetmişti.