Kabin greve karşı

Hava-İş, grevden geri adım atmadı. Uçuşlarda en kritik görevi yapan kabin memurları ise ortadaki anlaşmazlığa isyan etti: Grev kararı yanlış olmuştur

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mayıs 2013 Güncelleme 15 Mayıs 2013, 00:00
Kabin greve karşı

İÇİNDEKİLER

Türk Hava Yolları (THY), grev kriziyle boğuşuyor. Hava-İş Sendikası'nın bugün başlatacağını açıkladığı grev nedeniyle, dün hem THY çalışanlarının hem de yolcuların gözü-kulağı yaşanacak gelişmelere çevrildi. Havaİş'in grevde diretmesi, çalışanları da sıkıntıya soktu. Ne yapacağını şaşıran çalışanlar, iki arada bir derede kaldı. Hava Yolları Kabin Memurları Derneği de (TASSA) bir açıklama yaparak, uyuşmazlığın, hiçbir üyenin zarar görmeyeceği şekilde greve başvurulmadan sonuçlanmasını istediklerini kaydetti.

ANLAŞMA YAPILSIN
TASSA'dan yapılan açıklamada, "Meslektaşlarımızın aramıza dönememesine üzülüyoruz. Uçuş emniyeti için tüm kabin ekiplerinin uluslararası standartlara uygun olarak görev yapabilmelerini arzuluyoruz. Uzun menzilli uçuşlardaki dinlenme sürelerinde iyileştirme gerektiğini düşünüyoruz. Uygun oranda bir zammın hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Grev kararıyla üyelerimizin seçim yapmak zorunda bırakılmasını istemiyoruz" ifadelerine yer verildi. "İşlerini büyük bir özveri ile yapan üyelerimizin kabin içindeki uluslararası başarısı ile büyümesine ivme kazandırdığı THY'deki mevcut sıkıntılı süreç derneğimiz ve üyelerimiz tarafından kaygı ile izlenmektedir" diyen TASSA, "Uçuş emniyeti, ekip olarak herkesin birlikte çalışmasını gerektirir. Bu ortamı yitirmek üzereyiz. Çalışanların kamplara bölünmesi üzücüdür" açıklaması yaptı.

KAOS İHTİMALİNE ÇÖZÜM ARANIYOR
Türk Hava Yolları'nda grev ile ortaya çıkabilecek durumlara ilişkin, şu senaryolar dile getiriliyor:
* Zararın olabilecek en düşük düzeyde tutulması için doluluk oranı ve yolcu sayısı düşük olan bazı seferler iptal edilebilir.

ÖĞRENCİLER GÖREVE
* Aynı yöne olan uçuşlar birleştirilerek, tek sefer uygulamasına geçme durumu ortaya çıkabilir.
* Grev nedeniyle ortaya çıkabilecek kabin personeli açığı, eğitimde olan part-time kabin memurlarıyla kapatılabilir.
* Kokpit ve kabin ekiplerinden greve katılımın beklenenden fazla olması halinde çok sayıda sefer aksar.
* Yolcularının neredeyse yarısı transit olan THY'de, iptallerin zincirleme etki yapmasından korkuluyor.
* Yurt dışında bulunan yolcular için THY; iki yola başvurabilir. Ya başka bir havayolu şirketiyle anlaşıp yolcuları Türkiye'ye getirme yoluna gidebilir ya da uygun uçuş tarihine göre söz konusu yolcunun konaklama masraflarını karşılama teklifinde bulunabilir.
* En son, 22 Nisan tarihinde Lufthansa'da 1 günlük uyarı grevi nedeni ile bin 700 uçuş iptal edildi. 150 bin yolcu uçamadı. Bu grev nedeniyle en az 10 milyon euro zarar oluştuğu tahmin ediliyor.

223 SEFER İPTALİ

29 Mayıs 2012'deki iş yavaşlatma eylemi sırasında 100 binin üzerinde THY yolcusu mağdur olmuş, şirket 2 milyon dolarlık maddi zarara uğramış, 223 sefer iptal edilmişti. THY, 305 çalışanın işine son vermişti.

İSTEYEN ÇALIŞIR
THY, yaptığı açıklamada, greve katılmayacakların çalışmaya devam edebileceklerini, ücretlerini alacağını ve tüm sosyal haklardan yararlanacağını belirtti. Greve katılmayanın, özel sağlık sigortası ve SGK primi de ödenecek.