Bankalara fren

Bakan Çağlayan, faizleri indirmeyen bankaları eleştirirken, kredilerini yapılandıranlardan alınan komisyonlara bir tavan geleceğini açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mayıs 2013 Güncelleme 09 Mayıs 2013, 00:00
Bankalara fren

İÇİNDEKİLER

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, borçlanma faizlerinin yüzde 4.96'ya kadar inmesine rağmen bu düşüşü bankaların kredi faizlerine yansıtmadığını söyledi. Çağlayan, "Hâlâ eski alışkanlıklarına, eski yüksek kârlara devam etmek istiyorlar. BDDK'nın süratle devreye girmesi gerekiyor" dedi. Bankaların, kredilerini düşük faizle revize etmek isteyenlere yüzde 4 komisyon uygulamaya başladığını anlatan Çağlayan, "Bu etik de, ahlaki de değil" diye konuştu. Konut kredileri için yüzde 2'lik tavan olduğunu, diğer alanlarda bu tavanın sınırlandırılmadığını belirterek, "Bu alanı bankaların keyfine bırakmayacağız. Bir tavan, bir kısıt getiriyoruz" ifadesini kullandı.

İLK ÇEYREKTE KâR % 16 ARTTI
Bankacılık sektörünün kârı Mart 2013 itibarıyla 6 milyar 953 milyon lira düzeyine ulaştı. Sektörün kârı, geçen yılın aynı dönemine göre 973 milyon lira tutarında, yüzde 16.3 oranında artış gösterdi. Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü Mart 2013 itibarıyla 1 trilyon 428 milyar liraya ulaştı. Sektörün aktif toplamı 2012 yıl sonuna göre 57 milyar lira artış gösterdi.