Deprem dersi

Birleşmiş Milletler'de Türk rüzgarı esti. Turkcell'in Van depremi için düzenlediği 'Van için Türkiye Kumbarası' projesi dünyaya örnek oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2013 Güncelleme 06 Nisan 2013, 00:00
Deprem dersi

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler'in (BM) gündemine Türkiye oturdu. Van'da 2011'de yaşanan deprem sonrasında Turkcell'in, Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde, Türk Eğitim Vakfı (TEV) işbirliğiyle hayata geçirdiği 'Van için Türkiye Kumbarası' ve uyguladığı afet yönetimi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından dünyaya örnek proje olarak gösterildi. BM Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda Turkcell ayrıca BM'nin teknoloji partneri de ilan edildi. Projede imzası bulunan Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, deprem sonrası Turkcell'in, insanların ihtiyaç duyduğu umudu yeşerttiğini söyledi.

'235 KİŞİ KURTULDU'
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell şebekesinin depremde büyük ölçüde ayakta kaldığını belirterek, "Zarar gören istasyonlarımız birkaç saat içinde yeniden çalışır hale getirildi. Mühendislerimiz, depremzedelerin yardım için 112'yi, 155'i aramak yerine SMS gönderdiklerini tespit etti ve çok kısa süre içinde Ulaştırma Bakanlığı işbirliğinde SMS'leri acil durum çağrısına çevirmeyi başardı. Bu sayede ilk gün 65 olmak üzere, toplamda 235 vatandaşımızın hayatının kurtarılmasına vesile olduk" dedi. Ciliv, kalıcı çözümlere ihtiyaç olduğunu görerek, Van için Türkiye Kumbarası projesini geliştirdiklerini, kampanya ile tüm Türkiye'nin kenetlendiğini kaydetti.

'BU TECRÜBEDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENİLECEK'
BM Genel Sekreter Yardımcısı Rebeca Grynspan, Turkcell'in deprem sonrasındaki hayat kurtaran aksiyonlarını övdü. Türkiye'nin mobil telefon kapsamasında dünya lideri olduğuna dikkati çeken Grynspan, "Bu tecrübeden çok şey öğrenileceğine eminim" dedi. 'Van için Türkiye Kumbarası' projesi, geçen yıl kasım ayında IPRA Altın Dünya Ödülleri'nde, 'BM Özel Ödülü'nün sahibi olmuştu.




ERCAN DEMİR - NEW YORK