Bankaların vicdanı yok

Haksız yere 30'dan fazla ücret alan bankalar masraflarını da tüketiciden çıkarıyor TOBB Başkanı, 'Maliyetleri 1 artıyor vatandaştan 5 alıyorlar. Bu vicdansızlık' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mart 2013 Güncelleme 26 Mart 2013, 00:00
Bankaların vicdanı yok

İÇİNDEKİLER

Haksız uygulamalarıyla hemen her kesimin tepkisini çeken bankalara, sonunda işadamları da isyan etti. Mahkeme kararlarına rağmen vatandaştan 30'dan fazla kalemde ücret ve komisyon almaya devam eden bankalar maliyetlerini de tüketicilere yüklüyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "(Bankaların) maliyetleri 1 artıyor, karşıya yansıtmaları 5... Bu vicdansızlık" dedi. Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) Kartepe Ekonomi Zirvesi'ne katılan Hisarcıklıoğlu, bankalardan daha vicdanlı bir tutum sergilemelerini beklediklerini anlattı. Hisarcıklıoğlu, "Bankalar ekonominin olmazsa olmaz unsuru biliyorsunuz da... Ama vicdanlı olsunlar diyoruz biz. Kârlarında müthiş patlama var. Sıkıntı şu, geçen sene mevduat faizlerini 1 puan artırmışlar ama kredi verdiklerinin puanı tam 5 misli artmış. Yani maliyetleri 1 artıyor, karşıya yansıtmaları 5. Bu vicdansızlık. Avrupa'nın en kârlısı Türk bankacılık sistemi. Böyle şey olur mu arkadaş ya? Onlar da kâr etsin, onların zararının bedelini de biz 2001'de ödedik. Öyle bir şey istemiyoruz tabi ki. Sen şimdi faizle para veriyorsun bankaya, senin mevduat faizin 1 puan artacak, aynı şirket mevduatını 5 puan yükseğe kredi olarak alacak. Bu bir haksızlık, vicdansızlık... Açık söyleyeyim" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLA AYNI NOKTAYA GELDİ
Bankaların uygulamaları uzun süredir vatandaşların canını acıtıyor. Mahkemelere koşan vatandaşın bu isyanı sonunda işadamlarını da harekete geçirdi. Bankaların da üyesi olduğu TOBB'un başkanı Hisarcıklıoğlu da böylece tüketicilerle aynı noktaya gelmiş oldu.

PARA ALMAK HAKMIŞ!
Tüketiciler Birliği, 'kredi kartı aidatı' ve 'hesap işletim ücreti' başta olmak üzere birçok kalemden alınan ücretlerin 'yasa dışı' olduğunu ileri sürerken, Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bankaların, Türk Ticaret Kanunu'na göre verdikleri hizmet nedeniyle ücret alma haklarının bulunduğunu belirtti. TBB, müşterilerin ücret ve komisyonlara göre banka seçme hürriyeti olduğunu ifade etti.

19 MİLYAR LİRA GELİR
Bankaların tüketicilerden aldığı ücretlerle ilgili her gün yeni bir şeyin ortaya çıktığını vurgulayan Tüketiciler Birliği ise şu ana kadar bilinen 35 ad ve kalemle ücret kesildiğini bildirdi. Birlik, vadesiz açılan hesaptaki paranın, tüketicinin haberi olmadan banka tarafından çalıştırılıp, faiz alındığını, buna rağmen hesap işletim ücreti kesildiğini kaydetti. Tüketiciler Birliği, bankaların 2012 faiz dışı gelirlerinin 19.2 milyar lira olduğunu açıkladı.