İşçi emeklilerinin maaşı artıyor

Bakan Çelik, intibak zammı çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. 1.9 milyon işçi emeklisi, Ocak ayında 322 liraya varan miktarlarda intibak zammı alacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2012 Güncelleme 22 Kasım 2012, 00:00
İşçi emeklilerinin maaşı artıyor

İÇİNDEKİLER

İntibak zammı için geri sayım başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yaklaşık 1 yıldır süren intibak çalışmasını bitirdiklerini açıkladı. Emeklilerin refah düzeyini yükseltmek için bütçenin tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyleyen Çelik, intibak ile 1.9 milyonu aşkın SSK emeklisine gelişme hızının yüzde 75'inin verildiğini, 12 bini aşkın Bağ-Kur'lunun basamak artışlarından kaynaklanan mağduriyetlerinin giderildiğini belirtti.

SORU YAĞIYOR
Çelik, "Böylece yaklaşık 1 milyon 925 bin emeklimizin maaşlarında 322 liraya varan iyileştirmeler yapılmıştır. Ödemeler Ocak 2013'te yapılacak" dedi. İntibak çalışmaları tamamlanırken, emeklilerden gazetemize soru yağıyor. İşte emekli okurlarımızdan gelen bazı sorular ve yanıtları:

* İşçi emeklisiyim. 2001'de emekli oldum. İntibak zammı beni de kapsıyor mu? Bülent Ö.
İşçi emeklilerinin intibak zammından yararlanması için 2000 yılından önce emekli olması ya da emeklilik başvurusu yapmış olması gerekiyor.

* İntibak zammı alamayan SSK ve Bağ- Kur'luların maaşı aynı mı kalacak? Metin Y.
Ocak 2013'te tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine zam var. Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ- Kur emekli aylıklarının Ocak 2013'te, bir önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre yüzde 5.32 oranında artırılması öngörülüyor. Enflasyon beklentileri aşarsa, bu da maaşlara yansıyacak. Ancak intibak kapsamındaki emekliler, bu zamma ek olarak ayrıca intibak zammı da alacak.

* Tablolara nasıl bakmalıyım? Serkan C.
İntibak zammı tablolarını prim günlerini baz alarak hazırladık. Kendi prim gününüze uyan tabloları bulun. İçinden derece, kademe ve gösterge rakamınızı bulup intibak zammınızı öğrenebilirsiniz.

GÖSTERGEYE DİKKAT!
* Kendi göstergemi tablolarda bulamıyorum? Ne yapmalıyım? Naci Y.
Gösterge rakamınız çok düşük kalmışsa değişmiş demektir. Güncellenmiş gösterge rakamlarını en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.

* Memur emeklileri de intibak zammı alacak mı? Hülya B.
İntibak zammından memur emeklileri yararlanamayacak. Memur emeklileri, Ocak 2013'te toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 3 zam alacak. Buna ek olarak enflasyon farkı verilmesi de gündemde. 2012'nin ikinci yarısında enflasyonun yüzde 5.32 olacağı öngörülüyor. Bu gerçekleşirse, Temmuz 2012'de yüzde 4 zam alan memur emeklileri, Ocak 2013'te yüzde 3'lük zamma ek olarak yüzde 1.32 de enflasyon farkı alacak.

FARKLAR YATIRILDI

2003 yılında çıkarılan 4956 sayılı kanun ile Bağ-Kur'lulara basamak satın alma hakkı verildi. Bağ-Kur üyeleri, peşin prim ödemesi yaparak maaşlarını yükselttiler. Ancak maaşlarının hesaplanması tartışma konusu oldu. Basamak satın alan Bağ-Kur'lular SGK'nın hesaplamasına itiraz ettiler. Bazı üyeler konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, hesaplamaların yeniden yapılması yönünde karar aldı. SGK da, mahkemelerin örnek kararları üzerine, basamak mağduru olan 9 bin 236 Bağ-Kur'lunun maaşlarını yeniden hesapladı ve geriye dönük ödemelerini geçtiğimiz aylar içerisinde yaptı. İntibak çalışmasından farklı olan, basamak mağdurları çalışması ile Bağ-Kur'lulara 4 bin ila 7 bin lira arasında fark ödemesi hesaplarına yatırıldı.

BAĞ-KUR EMEKLİSİNDE İNTİBAK YOK
Bağ-Kur emeklileri de kendilerine intibak yapılması konusunda taleplerini gazetemize iletiyorlar. Bu konuda ulaştığımız yetkililer, Bağ- Kur emeklilerinin maaş sistemlerinde adalet bulunduğunu ve bir intibağın burada söz konusu olamayacağını belirtti. Sadece 1 Mart 2002 ile 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emekli olmuş yada emeklilik başvurusunda bulunmuş Bağ-Kur emeklileri intibaktan faydalanabiliyor.

* * *

İNTİBAK ZAMMI TABLOLARINI BUGÜN GAZETEMİZDE BULABİLİRSİNİZ.

DİĞER SORULAR İÇİN GAZETEMİZİ ARAYABİLİRSİNİZ: 0212 354 37 25 - 0212 354 37 80 - 0212 354 37 34 - 0212 354 37 09