Formula 1 ağır cezalık

Formula 1 davasında Yargıtay karar verdi. İTO eski Başkanı Mehmet Yıldırım ve 17 sanık, zimmet suçundan bu kez ağır cezada 12 yıl hapis istemiyle yargılanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Temmuz 2012 Güncelleme 28 Temmuz 2012, 00:00
Formula 1 ağır cezalık

İÇİNDEKİLER

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İTO Vakfı'nın iştiraki olan Formula 1 ile ilgili dava bitmek bilmiyor. Atıl duran Kurtköy'deki Formula 1 yarış pistiyle ilgili, 7 yıldır süren yolsuzluk davası, Yargıtay'ın kararı ile silbaştan ele alınacak. Pistin ihale ve yapım aşamasında, Formula 1 İstanbul Yatırım A.Ş.'yi (FİYAŞ), yaklaşık 25.5 milyon liralık zarara uğrattıkları iddiasıyla yargılanan eski İTO Başkanı ve FİYAŞ Başkanı olan Mehmet Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 17 sanık, 'zimmet' suçundan tekrar yargılanacak.

6-12 YIL HAPİS İSTEMİ
İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi, güveni kötüye kullanmak suçundan sanıklara 4 yıl önce beraat kararı vermişti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 15. Ceza Dairesi, sanıkların eyleminin 'zimmet' suçunu oluşturulabileceğini ve bu suça bakmakla görevli mahkemenin Ağır Ceza Mahkemesi olduğunu belirterek, davayı esastan bozdu. Daha önce beraat eden sanıklar şimdi, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6 yılla 12'şer yıl arasında değişen hapis istemiyle, yeniden yargılanacaklar.

25.5 MİLYONLUK ZARAR NASIL OLUŞTU?
7 Yıl önce açılan davanın iddianamesinde, pist ve tesislerin inşaatını yapmak için kurulan FİYAŞ'ın, 25.5 milyon lira zarara uğratıldığı öne sürüldü. FİYAŞ'ın Formula 1 inşaat ihalesini, Evren Mühendislik'e verdiği kaydedildi. Sanayi Bakanlğı'nın incelemesinde, firmanın sahibi Mustafa Kalelioğlu'nun talebi ile arazinin teknik rapora aykırı olarak, 'sert kaya' tanımı içinde değerlendirilip, firmaya 11 milyon 7 bin lira fazla ödeme yapıldığı öne sürüldü. Tekyol firmasının ihale teklifini ise Mehmet Yıldırım'ın Yönetim Kurulu'na götürmediği ve 14 milyon 574 bin lira yeni zarar oluştuğu ifade edildi.


ALİ OKTAY