Şeffaf tazminat

Hazırlıkları süren kıdem tazminatı fonu sistemi ile her çalışanın bir hesap numarası olacak. Çalışanlar bu numara ile kıdem tazminatı tutarlarını internetten takip edebilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Haziran 2012 Güncelleme 05 Haziran 2012, 03:17
Şeffaf tazminat

İÇİNDEKİLER

Çalışanlar dikkat! Kıdem tazminatı sistemini tamamen değiştirecek düzenleme yolda. Yaklaşık 11 milyon çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı fonu oluşturulmasına ilişkin tasarı son aşamaya geldi. Bakanlar Kurulu'na sunulacak taslak ile fonda toplanacak paraların başka alanlara aktarılması engellenecek.

ÖNCELİKLİ ALACAK
Taslağa göre; her çalışanın bir hesap numarası olacak. Bu hesap numarasından kıdem tazminatı tutarları internetten takip edilebilecek. Çalışanların kıdem tazminatları, 'öncelikli alacak' statüsünde olacak. Örneğin; bir şirketin iflas etmesi halinde, şirketin varlıklarından öncelikle tazminat payları ödenecek. Çalışanlar, kıdem tazminatı paylarının toplanması konusunda sorumlu olmayacak. Patronlar, kıdem tazminatı paylarını işçilerin ücretlerinden kesemeyecek. İşveren her işçi için bu fona belli miktarda para aktaracak. Kıdem tazminatı fonunda toplanan paralar, 3 ayrı denetime tabi tutulacak. Fonun yönetiminde işçi ve işveren temsilcileri bulunacak.

DEVLET GÜVENCESİ

Birinci denetimi, bu üyeler yapacak. İkinci denetim Sayıştay, üçüncü denetim ise yeminli mali müşavirler tarafından gerçekleştirilecek. Kıdem tazminatı fonu ile her çalışanın tazminat hakkı korunacak. İşveren 'Kapandık' diyerek işçiyi mağdur edemeyecek. Fon devlet güvencesinde olacak. 10 yılını dolduran bir işçi kendi istifa etse bile kıdem tazminatını alabilecek. Tazminat miktarı her yıl için bir brüt maaş tutarında olacak. Bu miktar son yılın maaşlarının ortalaması olarak belirlenecek.

11 MİLYON ÇALIŞAN BEKLİYOR
Kıdem tazminat fonu yaklaşık 11 milyon çalışanın geleceğini ilgilendiriyor. Türkiye'de tazminat sorununun bu fon ile bitirilmesi amaçlanıyor.