İşlet'iliyoruz

Kart aidatının yanısıra hesap işletim ücreti de cep yakıyor. Bankaların 82 milyon hesaptan aldığı 60 liradan başlayan kesintileri geriye dönük tahsil edebilirsiniz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Mart 2012 Güncelleme 20 Mart 2012, 01:59
İşlet’iliyoruz

İÇİNDEKİLER

Bankaların sözleşmelere dayandırarak aldıkları aidat ve ücretler ile ilgili tüketicilerin şikayetleri çığ gibi büyüyor. Vatandaştan kesilen paralarda en büyük kalemlerden birisini de hesap işletim ücretleri oluşturuyor. Bankada hesabı olan herkesten aylık kesilen bu paralar yıllık 60 liradan başlıyor. Bir kişinin her hesabından ayrı ayrı kesilen hesap işletim ücretleri de, kredi kart aidatında olduğu gibi geri alınabiliyor. Daha çok çalışanların maaş hesaplarında yaşanan bu kesintiler mağdur ediyor. Türkiye'de 2011 rakamlarına göre 82 milyona yakın banka kartı ve hesap bulunuyor. Yılda 50 lira hesap işletim ücreti kesilse bankaların yıllık geliri 4 milyar lirayı geçiyor. TAKVİM'e konuşan Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, bankaların bu paraları sözleşme gereği aldıklarını söylemelerini hatırlatarak, "Sözleşmede miktarı ve artış oranı belirtilmeli. Oysa sözleşmelerde bu kısımlar boş bırakılıyor. Ayrıca tüketiciden mutlaka ayrı bir imza alınması gerekiyor. Bu imza alınmıyor. Bu yüzden tüketiciler açtıkları davaları kazanıyor ve paralarını geçmişe dönük olarak da geri alıyor" dedi.

'SÖZLEŞMEYE DİKKAT!'
Banka müşterilerinin '50-60 liradan bir şey olmaz' diyerek kesintileri talep etmediğini belirten Kaya, toplamda büyük miktarlar tutan kesintinin haksız olarak alındığını söyledi. Kaya, hakem heyetlerine başvurulması gerektiğini vurguladı. Kaya hakem heyetlerinde davaların artık kısa sürede sonuçlandığını belirtti

TÜKETİCİ NASIL BAŞVURACAK?
Şikayetinizi, sizden bu paranın kesildiğine dair belgeyle birlikte en yakın tüketici sorunları hakem heyetine yapabilirsiniz. Buradaki işlemleriniz 10 dakikada bitiyor. Siz şikayetinizi bildiriyorsunuz, hakem heyetleri bununla ilgili davayı açıyor. Çoğunlukla da bu tür davalar 1-3 ay içinde sonuçlanıyor.

BELGE BAŞINA 5 LİRA İSTİYORLAR
Nazım Kaya, bankalarda yeni başlayan bir uygulamaya da değindi. Buna göre; vatandaşlar hesaplarıyla ya da kredi kartlarıyla ilgili bir belge talep ettiğinde bazı bankalar bunun için ücret istiyor. Kaya, her bir belge için 5 lira ücret isteyen bankaların bile olduğunu belirtti.

BORCUMUZ 226 MİLYAR TL
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) açıkladığı geçici verilere göre; tüketicilerin bankalara borcu 226.4 milyar TL'yi aştı. 9 Mart itibariyle tüketicilerin bankalardan kullandığı krediler 170 milyar TL'yi aşarken, kredi kartı harcamaları 56 milyar 327 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Tüketici kredilerinde bir önceki haftaya göre 2 milyar 529 milyon TL tutarında artış yaşandı. Tüketici kredilerinin dağılımı incelendiğinde, konut kredileri 74 milyar 910 milyon TL düzeyinde gerçekleşirken, taşıt kredileri 7 milyar 196 milyon TL oldu.