Mutfak hamlesi

Etteki KDV yüzde 1'e düştü, beklentiler arttı. Tüketicilerin gıdada yüzde 8 olan verginin de inmesi isteğine, TAKVİM tercüman oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2011 Güncelleme 22 Kasım 2011, 01:07
Mutfak hamlesi

İÇİNDEKİLER

Tarım Bakanı Mehdi Eker'in cumartesi günü yaptığı "Toptan ette KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülecek" açıklaması, gıda sektörünü hareketlendirirken, vatandaşlarda da ucuzluk beklentisini artırdı. 2007 yılında gıdada yüzde 18 olan KDV'yi yüzde 8'e düşüren hükümetin, etten sonra birçok üründe de yüzde 8'lik vergiyi yüzde 1'e düşürmesi bekleniyor. Tarım Bakanı Eker, dün de, diğer gıda ürünlerinde de KDV indirimi için çalışma başlatılacağının işaretini verdi. Hükümetin başlattığı vergi indirimi hamlesini vatandaşlar memnuniyetle karşılarken; TAKVİM, KDV'nin yüzde 8 olarak uygulandığı başlıca gıda ürünlerinin indirimden sonra muhtemel fiyatlarını araştırdı. Sütten peynire, yağdan baklagillere kadar birçok üründe verginin düşmesiyle yaklaşık yüzde 7 oranında bir ucuzlama gerçekleşecek. Firmaların bu oranı kendi inisiyatifleriyle yükseltebileceği de belirtiliyor.

SIRA BAKLİYATTA
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, indirim sırasının bakliyat ürünlerine geldiğini belirterek, salça, pirinç gibi ürünlerde yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini beklediklerini söyledi. Kopuz, etteki indirimin de 2 ay içinde fiyatlara yansıyacağını kaydetti.

ET İNDİRİMİ CÜZDANA NASIL YANSIYACAK?
Tarım Bakanı Mehdi Eker'in açıkladığı toptan etteki KDV indiriminin perakendeye nasıl yansıyacağı sektörde tartışma konusu oldu.
Türkiye Et Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Memiler: Düşen KDV farkının yansıması için perakende fiyatlardaki KDV'nin de yüzde 1'e düşmesi gerekiyor. Bu indirim toptancıya yarar.
Danet Genel Müdürü Sait Uluçay: İndirimin perakende satışlarda fiyatları etkilemesi için nihai verginin de düşürülmesi gerek.
Bingöl Et Lokantası sahibi Ramazan Bingöl: Bu karar kayıtdışılığı önleyecektir.
Etçii Başkanı Mehmet Emin Arslan: İndirime sevindik. Perakende için de indirim olmalı.