Yüzdelik dilim nedir? Puanlara etkisi ne? LGS yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır?

24 Haziran Pazartesi günü Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin erişimine açıldı. LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler tercih dönemine çevrildi. Bu nedenle öğrenciler tercih işlemleri öncesinde "Yüzdelik dilim nedir?" sorusuna cevap arıyor. Peki, yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır? İşte o sorunun yanıtı...

Giriş Tarihi 26 Haziran 2019, 23:25 Güncelleme 26 Haziran 2019, 23:40
Yüzdelik dilim nedir? Puanlara etkisi ne? LGS yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının ardından LGS tercih kılavuzu 25 Haziran Salı günü erişime açıldı. Tercih kılavuzunun açıklanmasıyla birlikte öğrenciler "Yüzdelik dilim" hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki, Yüzdelik dilim nedir? LGS yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır? İşte cevabı...

YÜZDELİK DİLİM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir.

Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.

Örnek vermek gerekirse yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sıvvan koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.

Yüzdelik dilim, sınava giren adayın sınav sonucunda aldığı puan ile sınava giren tüm öğrencilerin bir orana oturtulduğu, bir başarı sıralama yöntemidir. Yüzdelik dilim sınav sonuç belgesinde il ve ülke genelinde olmak üzere iki ayrı şekilde hesaplanarak açıklanır.

İl geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.

YÜZDELİK DİLİM NEDİR ?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın değerlendirme kriterleri arasında önemli bir yer tutan yüzdelik dilim, öğrencinin Türkiye genelinde ya da bulunduğu ilde sahip olduğu sıralamanın yüzde olarak ifade edilmesidir.

Örnek: Ülke çapında yüzde 8'lik bir dilime sahip olan öğrenci, sınava giren 1 milyon 300 bin öğrenci arasından 104 binlik bir sıralamaya sahip olmuş olarak kabul edilmektedir.

Yüzdelik dilim, her yıl değişiklik gösteren taban puanlara nazaran daha çok kullanılan bir değerlendirme kriteridir.

Ancak, okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.