Yüzde yüz hayat

Dünyanın en kapsamlı yüz nakli ABD'de gerçekleşti. Yüzünü kaybeden itfaiyeciye bütün kafa derisi, göz kapakları, kulaklar ve boyun derisinin bir kısmı nakledildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Kasım 2015 Güncelleme 17 Kasım 2015, 22:32
Yüzde yüz hayat

İÇİNDEKİLER

Türkiye, başarılı yüz nakilleriyle tarihe geçti. Dünyanın en kapsamlı yüz nakli ise ABD'de gerçekleşti. 5 çocuk babası itfaiyeci Patrick Hardison (41), 2001'de bir kadını kurtarmak için yanan bir evin içine girdi. Evin çatısının çökmesi sonucu kulaklarını, dudaklarını, burnunu ve göz kapaklarını kaybetti. Şimdiye kadar 71 ameliyat geçiren itfaiyecinin yüzü, bacaklarından alınan deri tabakasıyla kapatıldı. Hardison, 2014'te yüz nakli için bekleme listesine alındı. Gelen müjdeli haber ise Hardison'un yüzünü güldürdü! Brooklyn'deki bir bisiklet kazasında yaşamını yitiren David P. Rodebaugh'ın (26) organları bağışlandı. Hardison, New York'taki NYU Langone Tıp Merkezi'nde 14 Ağustos'ta ameliyata alındı. 26 saat süren operasyonla, Rodebaugh'tan alınan bütün kafa derisi, göz kapakları, kulaklar ve boyun derisinin bir kısmı hastaya nakledildi.

'AMELİ YAT İZİ KALMADI '
Dr. Eduardo Rodriguez, nakledilen dokular kafatasının arkasında birleştirildiği için Hardison'un yeni yüzünde ameliyat izi kalmadığını söyledi. Doktorlarına ve Rodebaugh'un ailesine teşekkür eden Hardison ise "Nakilden önce sokağa çıkamıyordum. Bana sadece yeni bir yüz değil, yepyeni bir hayat verdiler" dedi.


Hardison'a yapılan dünyanın en kapsamlı yüz nakli, gözleri diğer operasyonlara çevirdi. Dünyanın ilk yüz nakli 2005'te Fransa'da Isabelle Dinoire adlı kadına yapıldı. Daha sonra aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birkaç ülkede 20'den fazla hastaya yüz nakledildi. Ancak şimdiye kadar kulaklar ve kafa derisi nakledilmemişti.