Bangladeş’te baskı artıyor! Ordu sokağa indi: Öğrenci protestolarında yüzden fazla kişi öldü!

Bangladeş’te sokaklar karıştı. Kamu sektöründe kontenjan krizinin ardından ordu sokağa indi. Protestolarda polis şiddeti dolayısıyla 138 kişi hayatını kaybetti. Ülke çapında internet ve telefon hizmetleri kesintiye uğratıldı. Bangladeş’te kimseye ulaşmak mümkün değil. Peki, Bangladeş’te neler oluyor? İşte, detaylar…

Giriş Tarihi 21 Temmuz 2024, 11:49 Güncelleme Tarihi 21 Temmuz 2024, 12:18
Bangladeş’te baskı artıyor! Ordu sokağa indi: Öğrenci protestolarında yüzden fazla kişi öldü!

İÇİNDEKİLER

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına ilişkin protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

BANGLADEŞ'TE ORDU SOKAĞA İNDİ

170 milyonluk ülkede öğrencilerin öncülük ettiği protestolara karşı "ölümcül" baskı sürerken ülke çapında sokağa çıkma yasağı başladı. Askeri personel ve polis, başken Dakka sokaklarında devriye geziyor.

Bangladeş'te ordu sokağa indiBangladeş'te ordu sokağa indi

PROTESTOCULARA ORANTISIZ ŞİDDET: 138 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Reuters haber ajansı Bangladeş'teki hastanelerden alınan verilere göre polisin protestolara müdahalesi sonucu 114 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bangladeş haber sitesi Netra News'a göre ise ölü sayısı 138'e ulaştı.

TELEFON, İNTERNET YOK! BANGLADEŞ'E ULAŞMAK İMKANSIZ

Hükümetin protestoları engellemek için sokağa çıkma yasağı ilan etmesinden kısa bir süre sonra askerler cumartesi günü ülkenin pek çok bölgesinde kontrol noktaları kurdu. Perşembe gününden bu yana neredeyse tam bir internet kesintisi uygulandı. Şu anda Bangladeş'te herhangi birine telefon ya da internet ile ulaşmak imkansız.

PROTESTOLARDAN SONRA YÜZDE 7'YE İNDİ

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, kamuda kontenjan kararına ilişkin çıkan şiddetli protestoların ardından işe giriş kontenjanlarının yüzde 93'ünün liyakate dayalı, geri kalan yüzde 7'lik kısmının da gazilerin yakınlarına verilmesine hükmetti.

Yüksek Mahkeme, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararında değişikliğe gitti.

Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine ayrılacak kontenjan oranını yüzde 30'dan yüzde 7'ye çeken Yüksek Mahkeme, geriye kalan yüzde 93'ünün de liyakate dayalı şekilde tahsis edilmesine karar verdi.

BAŞBAKAN VECİD HİNDİSTAN'IN MAŞASI MI?

El Cezire Dakka'da silah sesleri duyulduğunu doğruladı. Protestoları başlatan öğrencilerin ülke çapında desteklendiği belirtilirken vatandaşların çoğu ise Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in zorla iktidara geldiğini düşünüyor. Öte yandan Vecid'in Hindistan tarafından iktidara getirildiği ve Hindistan'ın İslam ve Müslümanlık karşıtı politikaları ile gündemde olan Başbakanı Narendra Modi'nin maşası olduğu düşünülüyor.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina VecidBangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid

İstanbul ve Ankara da dahil olmak üzere pek çok ülkede Bangladeşli öğrenciler, ülkede şiddetin durması için büyükelçiliklerin önünde bir araya geldi.

KAMU SEKTÖRÜ KONTENJANLARI

Bangladeş'te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56'sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken bunun yüzde 30'u, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerini kapsıyor.

Söz konusu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018'de kaldırılmıştı. Yüksek Mahkemenin, geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başlamıştı.

Bu sistemi ayrımcılıkla suçlayan protestocular, bunun, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisinin destekçilerine fayda sağladığını savunuyor.

Prostestocular, bu sistemin liyakate dayalı bir sistemle değiştirilmesini talep ediyor.

Dakka, Chattogram ve Rangpur kentlerinde süren protestolarda, arbede çıkması ve buna polisin müdahalesi sonucu 16 Temmuz'da 6 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 250 öğrencinin yaralandığı bildirilmişti.

Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, "öğrencileri korumak amacıyla tüm devlet ve özel üniversitelerin bir sonraki duyuruya kadar kapatılmasını" istemişti.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, protestoların düzenlendiği Dakka Üniversitesi dahil ülkedeki bazı üniversiteler, kurumlarının süresiz kapatıldığını duyurmuştu.

Üniversitelerin kapatılması kararına rağmen öğrenciler, okulları terk etmeyi reddetmişti.

Başbakan Şeyh Hasina Vecid, söz konusu protestolarda hayatını kaybeden öğrencilerin ölümünün araştırılması için komite kurulması emrini verdiğini belirtmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN