Tansiyon Polonya'da zirveye çıktı! Başkan Erdoğan: Rusya'nın açıklaması bizim için önemli Moskova: Füze parçaları Ukrayna'nın S-300'üne ait

Son dakika haberi! Polonya'ın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne Rusya tarafından füze atıldığı iddiası gerilimi had safhaya çıkardı. Yaşanan gelişmenin ardından NATO, ABD ve Ukrayna tarafından peş peşe açıklamalar geldi. Biden'ın, ellerindeki ilk bilgilerin Polonya'ya düşen füzenin Rusya tarafından fırlatılması olasılığının düşük olduğu açıklamasının ardından tansiyon düştü. "Rusya'nın yaptığı açıklamaya saygı duymak durumundayım. Biden'in füzelerin Rus yapımı olmadığını açıklaması Rusya ile alakası olmadığını göstermektedir" açıklamasında bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan da, "Barış için çabalıyoruz savaşa üçüncü ortak çıkarmayın" dedi. Rusya Savunma Bakanlığı, "Polonya'da düşen füze parçaları Ukrayna'nın S-300'üne ait" açıklamasını paylaştı. NATO, ilk bulgulara göre Polonya'ya dün düşen füzenin Ukrayna hava savunma sisteminden Rusya'nın seyir füzesine karşı ateşlenmiş olabileceğini bildirdi.

Giriş Tarihi 15 Kasım 2022, 22:08 Güncelleme 16 Kasım 2022, 15:44
Tansiyon Polonya’da zirveye çıktı! Başkan Erdoğan: Rusya’nın açıklaması bizim için önemli Moskova: Füze parçaları Ukrayna’nın S-300’üne ait

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın çekildiği Herson'a Ukrayna birliklerinin girmesinden birkaç gün sonra Kiev hedef alındı. Saldırıların ardından gece saatlerinde Polonya'nın bir köyüne düşen füze nedeniyle 2 kişinin ölmesi üzerine bölgede tansiyon zirveye çıktı. Füzenin Rusya tarafından atıldığı iddiası üzerine; NATO, Pentagon ve Ukrayna'dan açıklamalar peş peşe geldi. G20 kapsamında Endonezya'da bulunan ABD Başkanı Joe Biden, net bir şey söyleyemeyeceğini ancak ellerindeki ilk bilgilerin Polonya'ya düşen füzenin Rusya tarafından fırlatılması olasılığının düşük olduğunu gösterdiğini belirtti. Endonezya'da basın mensuplarının sorularını yantılayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan da, "Rusya'nın yaptığı açıklamaya saygı duymak durumundayım. Rusya'nın 'Bizimle bu işin alakası yoktur' demesi bizim için önemli." açıklamasında bulundu. Associated Press'e konuşan üst düzey ABD'li yetkililer,Polonya'ya düşen füzenin Ukrayna güçleri tarafından bir Rus füzesini engellemek için ateşlendiğini söyledi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, başkent Kiev'deki en az 3 binaya füze isabet ettiğini duyurdu. Çok sayıda hava saldırısı düzenlendiğini belirten Klitschko, olay yerine sağlık ekiplerinin yönlendirildiğini bildirdi.


"KASITLI BİR SALDIRI OLDUĞUNA DAİR BİR GÖSTERGE BULUNMUYOR"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün Polonya'ya düşen ve iki kişinin ölümüne yol açan füzenin Ukrayna hava savunma sisteminden Rusya'nın seyir füzesine karşı ateşlenmiş olabileceğini, olayın kasıtlı bir saldırı olmadığını söyledi.

Stoltenberg, Polonya'ya füze düşmesi sonrası NATO ülkelerinin büyükelçilerinin acil nitelikli toplantısına başkanlık etti.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Stoltenberg, Polonya'da konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, bunun sonucunu beklemek gerektiğini dile getirdi.

Stoltenberg, dünkü olayın Rusya'nın Ukrayna'da birçok yere geniş bir füze saldırı dalgası başlatmasından sonra meydana geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bunun kasıtlı bir saldırı olduğuna dair bir gösterge bulunmuyor. Rusya'nın NATO'ya karşı saldırgan askeri eylemler içinde olduğuna dair gösterge de yok. İlk analizimiz olayın Ukrayna'dan Rusya'nın seyir füzesi saldırısına karşı ateşlenen Ukrayna hava savunma sistemine ait bir füzeden kaynaklandığını gösteriyor. Ama şunu açıkça söylemeliyim; bu, Ukrayna'nın hatası değil."

RUSYA İLE TEMASA DAİR BİLGİ VERMEDİ
Rusya ile NATO arasında dün gece bir temas veya iletişim olup olmadığı sorusu üzerine Stoltenberg, iki taraf arasında iletişim imkanları bulunduğunu ancak son 24 saat içinde ne tür temas olduğu hakkında bilgi veremeyeceğini aktardı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrej Duda ve ABD Başkanı Joe Biden ile dün gece görüşmeler yaptığını aktaran Stoltenberg, NATO'nun teyakkuzda olmaya devam edeceğini belirtti.

Bölgede bir Rus füzesi tespit edilip edilmediği sorulan Stoltenberg, soruşturmanın devam ettiğini, detaylı bilgi veremeyeceğini söyledi. Stoltenberg, NATO'nun birlik içinde olduğunu, Ukrayna'ya desteğin devam edeceğini dile getirdi.

'SIĞINAKLARDA KALIN' ÇAĞRISI
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kiril Timoşenko, bazı roketlerin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini söyleyerek, halka sığınaklarda kalma çağrısında bulundu.

SALDIRILAR SÜRÜYOR
Mikolayiv Valisi Vitaliy Kim ise, bölgede saldırıların sürdüğünü açıkladı. Çernihiv Valisi Vyacheslav Chaus, hava saldırılarının devam ettiğini ifade ederken, Ukraynalılara sığınaklardan ayrılmama uyarısında bulundu.

RUSYA DUYURDU! UKRAYNA BELGOROD'U VURDU
Rusya'nın Belgorod bölgesinde Ukrayna tarafından gerçekleştirilen füze saldırısında 2 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı bildirildi.

Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki bölgeye yönelik saldırı gerçekleştirildiğini belirtti.

Saldırı neticesinde hayatını kaybedenlerin olduğunu kaydeden Gladkov, "Şebekino kentine yönelik saldırı neticesinde ilk bilgilere göre 2 kişi ölürken, 3 kişi de yaralandı. Bölgeye ambulanslar sevk edildi." dedi.

İşte Polonya'ya düşen füzelerin ardından anbean yaşananlar;
Rusya Savunma Bakanlığı, resmi Telegram hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada Polonya'ya düşen füzenin Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait S-300 olduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rus uzmanlar, 15 Kasım akşamı Polonya'nın Przewodow köyünde düşen füzenin enkazının fotoğrafları üzerinden, Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait S-300 hava savunma sisteminin uçaksavar güdümlü füzesini tanımladı. Çeşitli Ukraynalı kaynaklar ve yabancı yetkililerin 'Rus füzesi' iddiaları, durumu tırmandırmak amacıyla kasıtlı bir provokasyondur" denildi.

SADECE UKRAYNA TOPRAKLARINDA SALDIRILAR YAPTIK
Bakanlık, sadece Ukrayna topraklarında saldırılar yapıldığını ifade ederek, "Sadece Ukrayna topraklarında ve Ukrayna-Polonya sınırına 35 kilometreden uzaktaki hedeflere yüksek hassasiyetli saldırılar gerçekleştirildiğini vurgulamak isteriz. Ayrıca, 15 Kasım'da Ukrayna topraklarındaki nesnelere yönelik yüksek hassasiyetli silahlarla yapılan büyük saldırı sırasında, Kiev kentindeki nesnelere yönelik tek bir füze saldırısı yapılmadığını da vurgulamak istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Batı'nın Polonya'nın Przewodow köyündeki bir çiftliğe füzelerin isabet ettiği vakaya histerik ve Rusofobik bir tepki verdiğini vurguladı.

BÜYÜK İHTİMALLE TALİHSİZ BİR KAZA
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Başbakanı Morawiecki, dün ülke sınırlarına düşen füzeyle ilgili açıklama yaptı.

Polonya Cumhurbaşkanı, füzenin büyük olasılıkla Ukrayna hava savunma sistemine ait olduğunu söyledi.

Duda, füzenin Rus yapımı olduğunu, Rusya'dan ateşlendiğine dair ellerinde bir kanıt olmadığını belirtti.

Soruşturmanın Polonya ve NATO tarafından yürütüldüğüne işaret eden Polonya Cumhubaşkanı, "Polonya'ya kasıtlı bir uluslararası saldırı olduğuna dair bir işaret yok, büyük ihtimalle talihsiz bir kaza." açıklamasını yaptı.

4'ÜNCÜ MADDENİN UYGULANMASINA GEREK OLMAYABİLİR
Polonya Başbakanı Morawiecki ise "Ortaklarımızın hava savunma desteği ile hava sahası güçlendirilecek." dedi.

Morawiecki, "NATO'nun 4'üncü maddesinin uygulanmasına gerek olmayabilir." açıklamasın yaptı.

Polonya Başbakanı Morawiecki ise; "Rusya'ya karşılık veren Ukrayna kuvvetleri, kendilerini savunmak için füze fırlattı. Bunlardan biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü." açıklamasında bulundu.

UKRAYNA'DAN "GÖKYÜZÜ KAPATIN" ÇAĞRISI
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, Polonya'ya düşen füzenin 2 kişinin ölümüne yol açması sonrası açıklamada bulundu ve 'füzeleri içeren her türlü kazadan Rusya'nın sorumlu olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Ukrayna'daki savaştan ve büyük füze saldırılarından yalnızca Rusya sorumludur. Sınır ülkelerine hızla artan risklerin arkasında da sadece Rusya vardır. Avrupa için 'gökyüzünü kapatma' zamanı. Kendi güvenliğiniz için de..." diye konuştu.



"FÜZELERİ RUSYA'NIN FIRLATMA OLASILIĞI DÜŞÜK"
ABD Başkanı Joe Biden, Endonezya'nın Bali Adası'nda dünya liderleri ile görüşmesinin ardından, şu anda net bir şey söyleyemeyeceğini ancak ellerindeki ilk bilgilerin Polonya'ya düşen füzenin Rusya tarafından fırlatılması olasılığının düşük olduğunu gösterdiğini belirtti.

Biden, Polonya topraklarına füze düştüğü haberlerinin ardından G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Bali'de dünya liderleri ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Biden, olayda ölenlerin yakınlarına baş sağlığı dileyerek, "(Liderlerle) Ukrayna sınırında Polonya topraklarındaki patlamanın soruşturulması için Polonya'yı desteklemek konusunda mutabık kaldık. Soruşturma devam ederken, biz de birlikte çalışıp bir sonraki adımımızı belirleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Biden, Bali'deki G20 Zirvesi sürerken bile Rusya'nın Ukrayna'nın kritik altyapısına saldırdığını dile getirerek, "Rusya'nın yaptıkları tamamıyla vicdansızlıktır." dedi.

Bir gazetecinin, "Füzenin Rusya'dan fırlatıldığını söylemek için çok mu erken?" sorusuna Biden, "Elimizdeki ilk veriler bu sonucu vermiyor. Soruşturma tamamlanana kadar net bir şey söyleyemem ancak füzenin Rusya'dan fırlatılmış olma ihtimali düşük görünüyor." yanıtını verdi.

Biden ile görüşmeye, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel katıldı.

Biden, G7 ve NATO ortaklarını Polonya'daki patlamanın Ukrayna hava savunma sisteminden kaynaklandığı konusunda bilgilendirdi.




"FÜZEYİ KİMİN ATTIĞINA İLİŞKİN NET KANIT YOK"
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda bu gece yarısı düzenlediği basın toplantısına Ukrayna sınırına 6 km mesafedeki Przewodow köyünde füze saldırısı sonucu hayatını kaybeden 2 kişinin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.

Duda, ülkesinin Ukrayna sınırındaki Przewodow köyünde 2 kişinin hayatını kaybettiği olayda füzeyi kimin attığına dair net bir kanıtın olmadığını belirterek, "Müfettişler bu konuyu açıklığa kavuşturacaktır. Büyük olasılıkla, Rus yapımı bir füzeydi ancak şu anda hepsi hala araştırılıyor." dedi.

Duda, gece boyunca ABD Başkanı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stontelberg, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile bir dizi telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Biden'ın, araştırma konusunda destek sözü verdiğinin altını çizen Duda, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik füze saldırısının neredeyse tüm gün sürdüğünü gayet iyi biliyoruz ancak şu anda bu füzeyi kimin ateşlediğine dair net bir kanıtımız yok. Soruşturmalar sürüyor. Müfettişler bu konuyu açıklığa kavuşturacaktır. Büyük olasılıkla, Rus yapımı bir füzeydi ancak şu anda hepsi hala araştırılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Duda, "ciddi şekilde" sakin ve ihtiyatlı davrandıklarını belirterek "Herkesten sakin olmasını istiyorum. Polonyalı askerler sahada. Bizim için müttefik desteği var. Bize karşı tüm müttefik taahhütleri kesinlikle destekleniyor. Biz çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne dün kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Bunun ardından Polonya Ulusal Güvenlik Komitesi acil toplanmış ve "askeri birliklerin savaşa hazır olma durumunun artırılmasına" karar verilmişti.

Birçok NATO ülkesi gelişmenin kaygı verici olduğu yönünde açıklamalar yapmış, olayın tüm boyutlarının incelenmesi ve pek çok ayrıntının açığa kavuşturulması gerektiğini belirtmişti.

Duda, Milli Güvenlik Kurulunun bugün saat 12.00'de toplanmasına karar verildiğini duyurmuştu.

ABD'Lİ YETKİLİLER: RUS FÜZESİNİ ENGELLEMEK İÇİN ATEŞLENDİ
Associated Press'e konuşan üst düzey ABD'li yetkililer, dün akşam saatlerinde Polonya'ya düşen füzeye ilişkin değerlendirmede bulundu. Yetkililer, ilk bulguların Polonya'ya düşen füzenin Ukrayna güçleri tarafından bir Rus füzesini engellemek için ateşlendiğini gösterdiğini söyledi.

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne düşen, kaynağı bilinmeyen bir füze nedeniyle iki kişi hayatını kaybetmişti. ABD istihbaratı, Rusya'nın Ukrayna'ya fırlattığı füzelerin Polonya'ya düştüğünü ve olayda iki kişinin öldüğünü açıklamış, ABD Savunma Bakanlığı bu bilgiyi teyit etmekten kaçınmıştı.

BAŞKAN ERDOĞAN: RUSYA'NIN AÇIKLAMASINA SAYGI DUYMAK ZORUNDAYIM
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, G20 kapsamında bulunduğu Endonezya'da medya mensuplarının sorularını cevapladı.

Polonya'ya füze düşmesinin teknik bir hata olarak değerlendirildiğine dikkat çekilerek, "Sizin bu konudaki son bilgileriniz nedir?" sorusu yöneltilen Erdoğan, "Ben bir teknisyen değilim. Sadece bu sabah Olaf Scholz ile yaptığımız görüşmede, onlara aktarılan bilginin bu olmasını ben de sizlerle paylaştım. 'Bir teknik hata olmuş olabilir' gibi bir yaklaşımın olduğunu bize söylediler. Gelişmeler herhalde birkaç gün içerisinde çıkar. Oradaki füzelerin incelenmesi neticeyi verir. Ama bu füzenin bir Rus malı olmadığını açıkladılar ve bunun üzerinden hareket etmekte fayda var." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Polonya-Ukrayna sınırında bir olay geldi. Türkiye'nin bu konudaki pozisyonu, görüşü nedir?" sorusuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben, Rusya'nın yaptığı açıklamaya doğrusu saygı duymak durumundayım. Rusya'nın 'Bizimle bu işin alakası yok' demesi bizim için önemli. Bütün bunların yanında sabah yine (Almanya Başbakanı) Olaf Scholz ile yaptığımız görüşmede, bunun detay araştırmalarının yapılması gerekiyor, böyle bir kararı vermenin doğru olmayacağını o da söyledi. Rusya'nın 'Bizimle alakası yok' ve Biden'ın da 'bu füzelerin Rus yapımı olmadığını' açıklamış olması, herhalde bunun Rusya ile alakası olmadığını göstermektedir. Bu, bir teknik arıza olabilir veya farklı olabilir, onun için inceleme araştırma şart."

"NATO'NUN 4. MADDESİ İÇİN KONSÜLTASYONLARIMIZ SÜRMEKTE"
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de bir basın toplantısı düzenleyerek topraklarına füze düşmesinin ardından tüm birimleri yüksek alarm seviyesine geçirdiklerini duyurdu. Polonya'nın NATO'nun 4. maddesinin kullanılmasına ilişkin konsültasyon ve analizlerde bulunduğunu ifade eden Başbakan Mateusz Morawiecki, Polonyalılara sükunetlerini korumaları, manipülasyonlara gelmemelerini, itidal ve sağduyu ile hareket etmeleri çağrısında bulundu. "Birlikte olmak zorundayız. Birlikte güvendeyiz ve gözümüzü korkutmalarına izin vermeyeceğiz" diyen Mateusz Morawiecki, vatandaşlardan Moskova'nın yıllardan beri silah olarak kullandığı her türlü yalan habere hazırlıklı olmalarını, yalnızca hükümetin ve müttefiklerinin bildirilerine kulak asmalarını istedi.

NATO anlaşmasının 4. maddesi müttefik ülkelerden birinin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve güvenliğini tehdit altında hissetmesi durumunda NATO üyelerini danışma için toplantıya çağırmasını içeriyor.

RUS BÜYÜKELÇİ POLONYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI
Öte yandan Polonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lukasz Jasin, Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau'nun Przewodowo'ya düşen Rus yapımı füzeye ilişkin derhal açıklama yapması talebiyle Rusya'nın Varşova Büyükelçisi Siergiej Andriejew'i acilen Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığını bildirdi.



NATO'NUN 4. MADDESİ GÜNDEMDE
Morawiecki, ülkesinin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne füze düşmesi nedeniyle acil toplanan Bakanlar Kurulunun ardından basına açıklamalarda bulundu.

Polonya'nın, dünya tarihindeki en güçlü ittifak olan NATO'nun üyesi olduğunu vurgulayan Morawiecki, NATO'nun bir üyesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi harekete geçirme seçeneğinin masada olduğunu belirtti.

Morawiecki, silahlı kuvvetlerin seçilmiş unsurlarının özellikle hava sahası gözetimi alanındaki savaş hazırlığını artırmaya karar verdiklerini dile getirdi.

Polis, itfaiye ve sınır muhafızlarının da "hazır olma durumunun arttığını" ifade eden Morawiecki, manipülasyona karşı dikkatli olma ve itidal çağrısında bulundu.

Morawiecki, Rusya'nın büyükelçisinin Polonya Dışişleri Bakanlığına çağrılacağını bildirdi.

Güvenlik güçleri ve uluslararası uzmanların sahadaki incelemelerinin sürdüğünü belirten Morawiecki, NATO müttefikleri ve Ukrayna ile iletişimde olduklarını kaydetti.

NATO'NUN 4. MADDESİ NE DİYOR?
NATO'nun 4. maddesi çerçevesinde bir üye ülke ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü ya da bağımsızlığı tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabiliyor. Türkiye daha önce Şubat 2003'te Irak İşgali'ne gidilen süreçte 4. maddenin işletilmesini talep etmişti. Ancak NATO üyesi ülkeler Türkiye'ye herhangi bir koruma sağlanamayacağını söylemişti.

5. MADDE İÇİN ÖN ŞART
4. madde aynı zamanda NATO kurucu anlaşmasının 5. maddesi için bir ön şart olarak da görülüyor.



BIDEN POLONYALI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ
ABD Başkanı Joe Biden, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile telefonda, Polonya'ya Rus füzesi düştüğü yönündeki haberleri görüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, G20 Liderler Zirvesi için Endonezya'da bulunan Biden'ın, söz konusu haberler hakkında Duda ile görüştüğü bildirildi.

Biden'ın, olayda yaşanan can kayıplarından dolayı taziyelerini ilettiğine işaret edilen açıklamada, "Cumhurbaşkanı Duda, Ukrayna sınırında yaşanan patlama ile ilgili devam eden soruşturmayı anlattı." ifadesi kullanıldı.

BIDEN'DAN NATO'YA BAĞLILIK VURGUSU
Açıklamada, Biden'ın soruşturma sürecinde Polonya'ya her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söylediği aktarılarak, "Biden, ABD'nin NATO'ya kati bağlılığını bir kez daha vurguladı. İki lider, soruşturma sürerken uygun adımların belirlenmesi konusunda yakın temas halinde olma konusunda mutabık kaldı." denildi.



NATO'DAN ACİL TOPLANMA KARARI
NATO, Polonya'nın talebi üzerine acil toplanacak.

NATO ülkelerinin büyükelçileri, Genel Sekreter Jens Stoltenberg başkanlığında yapılacak acil toplantıda Polonya'ya füze düşmesini görüşecek.

BAŞBAKAN ACİL TOPLANTIYA ÇAĞRILDI
Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Hükümet sözcüsü Piotr Müller, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başbakan Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi'ni acil olarak toplantıya çağırdı." ifadesini kullandı.

Müller, toplantının detaylarına ilişkin bilgi paylaşmadı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Rusya'nın bugün ülke çapında çoğunlukla enerji altyapısına yönelik 85 füze saldırısı düzenlediğini açıklamıştı.

"ASKERİ BİRLİKLER SAVAŞA HAZIR"
Müller, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki tarafından acil olarak toplantıya çağrılan Ulusal Güvenlik Komitesi'nin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

Toplantıya, ilgili üst düzey tüm yetkililerin katıldığını ifade eden Müller, "Askeri birliklerin savaşa hazır olma durumunun artırılmasına karar verildi." dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'ya bağlı Ulusal Güvenlik Bürosunun Başkanı Jacek Siewiera da Duda'nın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştüğünü söyledi.

Siewiera, görüşmede bir NATO ülkesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddenin gündeme geldiğini belirtti.



POLONYA MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANACAK
Polonya Başbakanlığı, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın Başbakan Mateusz Morawiecki ve kabine üyeleriyle görüşeceğini duyurdu.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Duda'nın, Başbakan Morawiecki ve kabine üyeleriyle bugün yerel saatle 11.00'de görüşeceği bildirildi.

Daha sonra Milli Güvenlik Kurulunun toplanacağı bilgisine yer verilen açıklamada, Polonya'ya düşen füzeyle alakalı yerel saatle 10.00'da da NATO'da toplantı yapılacağı belirtildi.

NATO'NUN SAVUNMA MADDESİ
NATO Antlaşması'na göre üye ülkelerden birine yönelik saldırı tüm üye ülkelere yapılmış kabul edilerek; geniş kapsamda savunma ve saldırı desteği sağlanmasına kararı alınıyor.

Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 5'inci maddesi şöyle:
- Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan taraf ya da taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır.

- Böylesi herhangi bir saldırı ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir."

PENTAGON: NATO TOPRAKLARININ HER KARIŞINI SAVUNACAĞIZ
Polonya'da Ukrayna sınırına yakın bir kasabaya 2 Rus füzesinin düştüğü yönündeki iddialar henüz teyit edilemezken, Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder iddialara ilişkin açıklamada bulundu.

Ryder düzenlediği basın toplantısında, "Polonya'da Ukrayna sınırına yakın bir bölgeyi iki Rus füzesinin vurduğuna dair basında çıkan haberlerin farkındayız. Size şu anda bu haberleri doğrulayacak herhangi bir bilgimiz olmadığını ve bunu daha ayrıntılı olarak araştırdığımızı söyleyebilirim. Bu yüzden spekülasyon yapmak veya varsayımlara girmek istemiyorum" dedi.

Ryder ayrıca, ABD'nin "NATO topraklarının her karışını savunacağını" vurguladı.

BEYAZ SARAY: HİÇBİR DETAYI TEYİT EDEMEYİZ
Beyaz Saray, topraklarına düşen füzeyle ilgili Polonya ile çalıştıklarını ve uygun adımları belirleyeceklerini açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Polonya topraklarına bir füzenin düştüğüne dair haberleri gördüklerini ve daha fazla bilgi toplamak için Polonya hükümeti ile çalıştıklarını belirtti.

Watson "Şu anda haberleri ya da hiçbir detayı teyit edemeyiz. Ne yaşandığını ve gelecekte atacağımız uygun adımların ne olduğunu belirleyeceğiz." ifadesini kullandı.

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

RUSYA: KASITLI PROVOKASYON
Rusya Savunma Bakanlığı, Polonya medyası ve yetkililerin Rus füzelerinin Polonya topraklarına isabet ettiği yönündeki iddialarının kasıtlı provokasyon olduğunu belirtti.

"Polonya medyası ve yetkililerinin Przewodów adlı yerleşim birimine 'Rus' füzelerinin düştüğü yönündeki iddiaları, durumu tırmandırma amacıyla yapılan kasıtlı bir provokasyon." denilen açıklamada, "Polonya medyasının, Przewodów yerleşimindeki olay yerinden yayınladıkları füze parçalarının Rus silahlarına hiçbir dahli yok." ifadeleri kullanıldı.

ZELENSKİY: HAREKETE GEÇMELİYİZ
Vladimir Zelenskiy saldırıya ilişkin yaptığı açıklmada "Bu, ortak güvenliğe yönelik bir Rus füze saldırısıdır! Harekete geçmeliyiz Rusya dünyaya karşı çıkıyor. Rusya bize ve ulaşabildiği herkese terör estiriyor" ifadelerini kullandı.



"POLONYA İLE YAKIN KOORDİNASYON İÇİNDEYİZ"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabından, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile konuşarak taziyelerini ilettiğini bildirdi.

NATO'nun durumu gözlemlediğini ve müttefiklerin yakın dayanışma içerisinde olduğunu belirten Stoltenberg, "Tüm gerçeklerin tespit edilmesi önemli." değerlendirmesini yaptı.

NATO'dan daha önce yapılan açıklamada "Bu haberleri araştırıyoruz ve müttefikimiz Polonya ile yakın koordinasyon içindeyiz." ifadesi kullanılmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise "Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur. Gerginliği daha da tırmandırmak amaçlanmaktadır. Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmamıştır." ifadelerine yer verilmişti.



AVRUPA ÜLKELERİNDEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR
İngiltere, Hollanda, İsviçre, Almanya ve Finlandiya, Polonya'ya füze düşmesine ilişkin haberlerin ardından durumu yakından takip ettiklerini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından bir sözcü, "Bu raporları soruşturuyoruz ve müttefiklerimizle yakın temas halindeyiz." değerlendirmesini yaptı.

HOLLANDA
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, füzelerin NATO üyesi Polonya'yı vurduğuna yönelik ciddi bilgi aldıklarını belirterek, kaynağı henüz belirlenemeyen füzenin düşmesi sonucu can kayıplarının olduğunu bildirdi.

Olayın net olarak açıklanmasının önemli olduğunu, Polonya ve diğer NATO üyesi ülkelerle yakın temasta olduklarını belirten Rutte, "Durumu yakından takip ediyoruz." ifadesini kullandı.

ALMANYA
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Polonya'ya füze düşmesiyle ilgili durumu yakından takip ettiklerini bildirdi.

Baerbock, Twitter hesabından, "Durumu yakından izliyoruz ve Polonyalı dostlarımız ve NATO müttefiklerimizle temas halindeyiz." paylaşımı yaptı.

Dışişleri Bakanı Baerbock düşüncelerinin yakın müttefikleri ve komşuları Polonya ile birlikte olduğunu kaydetti.

İSVİÇRE
İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Polonya ve Ukrayna'daki son gelişmeler beni çok endişelendiriyor." ifadelerini kullandı.

"Azami itidal" çağrısı yapan Cassis, saldırının kurbanlarının aileleri ve saldırılardan etkilenen herkesle dayanışma içerisinde olduğunu belirtti.

FİNLANDİYA
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö da Twitter paylaşımında, "Polonya'dan gelen haberler endişe verici. Doğru ve doğrulanmış bilgi almak artık büyük önem taşıyor. Durumu yakından izliyoruz." ifadelerine yer verdi.

İNGİLTERE
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Polonya'ya füze düştüğü yönündeki haberleri acilen incelediklerini ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'yla görüştüğünü belirterek, NATO dahil uluslararası ortaklarla koordinasyon halinde olduklarını bildirdi.

Sunak, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Dışişleri Bakanı James Cleverly ve Savunma Bakanı Ben Wallace'la konuştuğunu kaydederek, "Polonya'da füze saldırısı haberlerini acilen inceliyoruz ve ne olduğunu ortaya çıkaran müttefiklerimizi destekleyeceğiz." ifadesini kullandı.

Sunak, "NATO dahil uluslararası ortaklarla da koordinasyon halindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Polonya'ya füze düştüğü haberlerinin ardından Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'yla konuştuğunu belirten Sunak, "İngiltere'nin Polonya'yla dayanışmasını yineledim ve kurbanlar için başsağlığı diledim. NATO müttefiklerimizle yakın temas halinde olmaya ve koordinasyonu sürdürmeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

MACARİSTAN
Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak da Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bu geceki füze saldırısında hala çok fazla belirsizlik var ama kesin olan bir şey var: Macaristan, Polonya'yla omuz omuza duruyor." ifadelerini kullandı.

İTALYA
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Polonya'ya füze düşmesine ilişkin gelişmeleri büyük dikkatle takip ettiklerini bildirdi.

Tajani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İtalya Dışişleri Bakanlığı (Farnesina), Polonya'daki gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ediyor. Savunma Bakanlığı, Avrupa ülkeleri ve NATO müttefikleriyle sürekli temas halinde. Hayatını kaybeden kurbanların ailelerine başsağlığı diliyorum. Polonya halkına yakınım." ifadelerini kullandı.

FRANSA
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'ye, Fransa'nın Polonya'yla dayanışma içinde olduğunu belirtti.

Macron, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Morawiecki'yle telefonda görüştüğünü bildirdi.

Morawiecki'ye, Polonya'yla dayanışma içinde olduğunu ifade ettiğini kaydeden Macron, devam eden soruşturmalarda Polonya'nın Fransa'nın desteğine güvenebileceğini ve ülkesinin soruşturmaları desteklemeye hazır olduğunu belirtti.

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığı, Fransa Savunma Bakanlığıyla Polonya'daki son gelişmelere ilişkin yaptığı ortak açıklamayı Twitter'da yayımladı.

Açıklamada, Polonya'da meydana gelen patlamadan sonra Macron'un, Polonya ve NATO'daki müttefikleriyle istişare ederek olayların gün yüzüne çıkarılması için gerekli incelemelerin yapılmasını istediği aktarıldı.



BIDEN POLONYA CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞECEK
Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile telefonda görüşeceğini duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, G20 Zirvesi için Endonezya'da bulunan Biden'ın söz konusu haberler hakkında bilgilendirildiği belirtildi.

Açıklamada, Biden'ın en kısa sürede Polonyalı mevkidaşı Duda ile görüşeceği kaydedildi.

SULLIVAN POLONYALI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Polonya'ya füze düşmesine ilişkin haberlerin ardından Polonya Ulusal Güvenlik Bürosu Şefi Jacek Siewiera ile telefonda görüştü.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, yazılı açıklamasında füze düşmesine ilişkin haberleri gördüklerini ve daha çok bilgi toplamak amacıyla Polonya hükümeti ile çalıştıklarını belirtti.

Watson, "Bu haberleri gördükten kısa süre sonra, Sullivan, Siewiera ile telefonda görüştü. Şu anda haberleri ya da hiçbir detayı teyit edemeyiz. Ne yaşandığını ve gelecekte atacağımız uygun adımların ne olduğunu belirleyeceğiz." değerlendirmesini yaptı.



ABD DIŞİŞLERİ: SON DERECE KAYGI VERİCİ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Polonya'ya füze düştüğü yönündeki haberlerin oldukça kaygı verici olduğunu belirterek, atılacak adımları belirlemek için tam olarak ne olduğunu araştırdıklarını söyledi.

Polonya'nın Ukrayna sınırlarına yakın bölgelerinde yaşanan patlamanın Rusya'nın fırlattığı füzelerden kaynaklandığı haberleri üzerine soruları yanıtlayan Patel, Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığına paralel olarak bölgede tam olarak ne olduğunu incelemeye devam ettiklerini ifade etti.

Patel, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın henüz Polonyalı mevkidaşı ile görüşmediğini, yaşanan olayla ilgili bilgi toplamak üzere Polonya ile çalışacaklarını dile getirdi.

Patel, söz konusu haberleri oldukça ciddiye aldıklarını ve olayın "son derece kaygı verici" olduğunu dile getirdi.

ABD istihbaratı, Rus füzelerinin Polonya topraklarına düştüğünü ve olayda iki kişinin öldüğünü Amerikan basınına sızdırmıştı.

Ancak Pentagon ve Beyaz Saray patlamanın Rus füzelerinden kaynaklı olduğu haberlerini teyit etmekten kaçınmıştı.



AB TAZİYE VE DESTEK MESAJI YAYINLADI
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Ukrayna şehirlerine büyük bir Rus füze saldırısının ardından Polonya'da bir patlama olduğuna dair haberlerle" ilgili dehşete düştüğünü ifade etti.

Taziyelerini, desteğini ve dayanışma mesajlarını en güçlü şekilde Polonyalı ve Ukraynalı dostlarıyla paylaştığını kaydeden von der Leyen, AB'nin durumu yakından izlediğini, Polonyalı yetkililer, ortaklar ve müttefiklerle temasta olduğunu aktardı.

"POLONYA VE UKRAYNA İLE TAM DAYANIŞMADAYIZ"
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Polonya'da iki kişinin öldüğü patlamayla ilgili, ortaklarla iletişimde olduğunu ifade ederek, "Düzinelerce füze bugün Ukrayna'yı hedef aldı. Polonya ve Ukrayna ile tam dayanışmadayız." mesajını paylaştı.

"AVRUPA PRZEWODOW'DUR"
Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola da "Patlama ve can kaybı raporlarının ardından bu gece Polonya'daki gelişmelerden derin endişe duyuyoruz. Avrupa Przewodow'dur." değerlendirmesini yaptı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Bir füze ya da diğer bir mühimmatın Polonya'da can alması haberleriyle şoke oldum. Polonyalı yetkililerle, AB Konseyi üyeleriyle ve diğer müttefiklerle iletişimdeyim." mesajını paylaşmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN