Öksürükte kritik süre: 3 hafta

Öksürük, genelde 3 hafta kadar sürüyor. Ancak bu süreyi aşan öksürük tehlikeli olabiliyor. Prof. Dr. Sami Öztürk, 3 haftadan uzun süren öksürük alerji, sinüzit, reflü, astım, KOAH ve kalp yetmezliği gibi birçok hastalığa işaret ediyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2024 Güncelleme 06 Nisan 2024, 07:00
Öksürükte kritik süre: 3 hafta

İÇİNDEKİLER

Öksürük, solunum sisteminin yani akciğerlerin genelde bir savunma mekanizması olarak vücudumuzu korumak için yaptığı tepkisel bir harekete deniyor. Enfeksiyonlara, kimyasal maddelere, kokulara, tozlara, alerjenlere karşı öksürük mekanizması ile vücudumuzu korumak için öksürük oluşuyor. Bazen de vücudumuz içindeki bazı organların hastalıkları nedeni ile öksürük meydana geliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, öksürüğün altında yatan tehlikelere dikkat çekiyor:

TANSİYON İLAÇLARI BİLE YAPABİLİR
Öksürükler genelde normal enfeksiyonlarda 3 hafta kadar sürebilir. 3 haftayı geçen ve 8 haftaya ulaşan hatta bu süreyi de aşan öksürükler tehlikeli kabul edilmeli ve detaylı incelenmelidir. 8 haftadan uzun süren öksürükler hastalık işaret eder. Bu hastalıklar arasında; alerji, sinüzit, reflü, astım, KOAH, bronşektazi, tüberküloz, akciğer kanseri, kalp yetmezliği, öksürük yapan bazı tansiyon ilaçları gibi birçok neden vardır.

HASTALIĞI AYIRT EDİN
Mevsimsel alerjik öksürük belirtileri başlıca sık hapşırma, burun tıkanması, akması, kaşıntısı, geniz akıntısı, gözlerde sulantı ile kızartı ve hafif şiddette öksürüktür. Kovid hastalığında ise yüksek ateş, yoğun öksürük, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve aşırı halsizlik görülürken bu bulgular alerjik öksürükte görülmez. Kovid'de her zaman bu bulgular daha ağırdır.

SICAK BİTKİ ÇAYI İÇİN
Polenler, ev tozu akarları, mantar sporları, ev hayvanları duyarlı kişilerde alerjik öksürük yapabilir. Sigara içen sayısının artması, hava kirliliğinin artması, sanayi bölgelerinde havayı kirleten kimyasalların artması ve kalitesiz ısınma yakıtlarının solunan havayı kirletmesi nedeniyle son yıllarda öksüren kişi sayısı gittikçe artmaktadır. Bazı alerji ilaçları ve antiviral ilaçlar hastalığı tedavi edebilir. Zencefil, zerdeçal, ıhlamur ve hatmi kökü gibi sıcak bitki çayları da öksürüğü yatıştırabilir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN