Şifa Mağarası

Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan Damlataş Mağarası, yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çekiyor. 15 bin yılda oluşan Damlataş Mağarası şifa ve macera arayanların akınına uğruyor.

Giriş Tarihi 18 Ağustos 2015, 00:00 Güncelleme 18 Ağustos 2015, 16:20
Şifa Mağarası

İÇİNDEKİLER

1948 yılında iskele yapımında kullanılmak üzere taş ocağı açılması için patlatılan dinamit sonrasında tesadüfen bulunan Damlataş Mağarası' nın nem oranının yüzde 95 seviyelerinde olduğu biliniyor. 15 bin yılda oluşan mağaranın sıcaklığı ise her mevsim 22 derece ölçülüyor.

Yaz kış aynı nem ve ısı derecesinde bulunması nedeniyle astım hastalarına iyi gelen Damlataş Mağarası'na yerli turistlerin dışında başta Ruslar ve Almanlar yoğun ilgi gösteriyor.

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nimet Hacıkura, Türkiye'de aydınlatılarak turizme açılan ilk mağaralardan birinin Damlataş olduğuna vurgu yaparak, mağaranın kent merkezinde ve turistik bir yerde bulunmasının ziyaretçi sayısını artırdığını ifade etti.

Hacıkura, mağaranın sağlık turizmi açısından da oldukça önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, "Mağaranın astıma iyi geldiği belirtilen dört vasfı var. Bunlar ortamda bulunan normalden 8-10 kat fazla karbondioksit, yüksek oranda nem, alçak sükunet ve radyoaktivedir. Unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği söyleniyor" dedi.

Doktor raporu getiren hastalara 06.00-10.00 arasında özel bir program uygulandığını belirten Hacıkura, "Yüzde 95 rutubet, 22 derece sıcaklık, 260 milibar sabit basınç, yüzde 20,5 oksijen, yüzde 71 azot, on binde 2,5 karbondioksit, bir miktar radyoaktivite ve iyon. Bunlarla mağaramız sağlık turizmi açısından önemli bir değere sahip. Hastalar, doktor kontrolü altında gerçekleşen 21 günlük kür uygulaması ile mağarada belli bir süre kalmaktadır" diye konuştu.