Küllerinden doğdular

"Spor hayatları bitti" denilen üç kadın halterci, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kağıtspor kulübüyle Avrupa ve dünya şampiyonlukları kazanarak adeta küllerinden doğdular.

Giriş Tarihi 26 Nisan 2011, 00:00 Güncelleme 26 Nisan 2011, 19:33
Küllerinden doğdular

İÇİNDEKİLER

Kocaeli'de geçen yıl Büyükler Avrupa Halter Şampiyonasına 10 gün kala kolundan sakatlanarak müsabakalara katılamayan ve 3 kez ameliyat olan Nurdan Karagöz, ''sporculuk yaşamı bitti'' denildiği bir dönemde azmiyle yeniden şampiyonluk kürsüsüne çıkmayı başardı.

24 yaşındaki Karagöz, AA muhabiri Fatih Tekcan'a yaptığı açıklamada, Bolu'nun Mengen ilçesinden 16 yaşından Ankara'ya taşındıklarını ve şu an antrenörlüğünü yapan Şule Şahbaz'ın babasının evinde kiracı olarak kalmaya başladıklarını söyledi.

Şahbaz'ın başarılarını görünce haltere ilgisinin başladığını ve haltere başlamak istediğini Şahbaz'a söylediğini ifade eden Karagöz, ''Şule hocam da beni denedi ve bu sporu yapabileceğimi söyledi. Zaten haltere başladıktan 1 yıl sonra da, yani 2004 yılında Avrupa Yıldızlar Halter Şampiyonası'nda 3 altın madalya kazandım. Bu organizasyonda Avrupa rekoru da kırdım'' diye konuştu.

2008 yılında Dünya Üniversiteler Halter Şampiyonası'nda 2 bronz madalya, 2009'da ise 23 yaş Altı Avrupa Halter Şampiyonası'nda 1 altın, 2 gümüş madalya kazandığını vurgulayan Karagöz, şöyle devam etti:
''2009 yılında da Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonasına 10 gün kala, ağrılık kaldırırken kolumdaki bağların kopması sonucu sakatladım. 3 kez ameliyat oldum. Koluma çivi ve vida takıldı. Sağlam olan kolumdan bağ alınarak sakat koluma nakledildi. Koluma platin takıldı. Benim için zor bir süreç başlamıştı. Arkadaşlarım şampiyonadayken ben onları yatağımda izliyordum ve çok üzülmüştüm. Yani sanki o an hiçbir şey yapmayacağımı düşündüm ve bir daha spora dönemeyeceğim için çok üzülmüştüm. Sonra doktorum Yavuz Kocabey'in yardımıyla sakatlığımı atlattım. Bağ kopmalarında 6 aylık bir tedavi süreci var. Ben ise 3 ayda spora döndüm. Bu arada antrenörüm de çok büyük destek verdi. Kısa sürede sakatlığı atlattım. Bazılarının 'spora dönemez artık' dediği bir dönemde haltere geri dönerek uluslararası müsabakalarda büyük başarılar elde ettim.''

Sakatlığının ardından 2010'da 23 yaş Altı Avrupa Halter Şampiyonası'nda 3 gümüş madalya kazandığını dile getiren Karagöz, aynı yıl Malta'da yapılan Akdeniz Kupası Şampiyonası'nda ise altın madalya kazandığını ve yarışmanın en iyi bayan sporcusu ödülünü aldığını söyledi.

Malta'da yapılan Akdeniz Kupası Şampiyonası'nda yabancı bir havayolu şirketine ait uçakta müsabakaya çıkacakları malzemelerin kaybolduğunu ifade eden Karagöz, ''Ayakkabımız ve mayomuz yoktu. Özel halter ayakkabıları yerine spor ayakkabı ile yarıştım. Malta'nın mayosunu giyerek şampiyon oldum. Çünkü mayolarımız da uçakta kaybolmuştu. Halter Federasyonu yetkilileri özverimizden dolayı bizi tebrik etmişti'' dedi.

Nurdan Karagöz, bu ay Rusya'ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda ise 1 bronz ve 2 gümüş madalya kazandığını hatırlattı.

Halterin zor bir spor olduğunu ancak düzenli antrenman ve azimle tüm zorlukların üstesinden geldiğini ifade eden Karagöz, başarılı olmalarında hem antrenörleri Şule Şahbaz ve Nurcihan Gönül'ün hem de Kocaeli Büyükşehir Kağıtspor Kulübü yöneticilerinin çok büyük etkisi olduğunu söyledi.

Türkiye'de çok sayıda şampiyonluğunu bulunan Karagöz'ün uluslararası müsabakalarda elde ettiği dereceler şöyle:
''1- 2004 Yıldızlar Avrupa Halter Şampiyonası 1.
2- 2008 Dünya Üniversiteler Arası Dünya Halter şampiyonası 3.
3- 2009 23 Yaş Altı Avrupa Halter Şampiyonası 1. (Avrupa'nın en iyi bayan sporcusu ödülü)
4- 2010 23 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası 2.
5- 2010 Akdeniz Kupası Şampiyonası 1. (Yarışmanın en iyi bayan sporcusu)
6- 2011 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 2.

''ZAYIF VE ÇELİMSİZ'' DEDİLER 19 KEZ DERECE KAZANDI

Ankara'da okuduğu okulun halter takımına ''zayıf ve çelimsiz'' olduğu gerekçesiyle alınmayan Sibel Şimşek, azimle çalışarak başladığı halterde bugüne kadar uluslararası müsabakalarda 19 kez derece elde etti.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1993 yılında Ankara'daki Mamak İlköğretim Okulu'nda okuduğu sırada, şu an antrenörü olan Şule Şahbaz'ın halter çalışmalarını hayranlıkla izlediğini söyledi.
Daha sonra bu sporu yapmaya karar verdiğini, ancak okulun halter takımına, ''zayıf ve çelimsiz'' olduğu gerekçesiyle alınmadığını ifade eden Şimşek, ''Çok üzülmüştüm. Halteri mutlaka yapacağım diyordum ve evde sopalarla bu sporun tekniğini öğrenmeye çalıştım'' dedi.

Halter takımına girmek için 2 yıl boyunca aralıklarla başvuruda bulunduğunu, ancak her defasında geri çevrildiğini dile getiren Şimşek, evde kendi başına yaptığı çalışmalarla biraz mesafe alınca okulun halter takımına girmeyi başardığını dile getirdi.

Daha sonra Tarım Kredi Spor Kulübü'nde halter yapmaya devam ettiğini dile getiren Şimşek, ilk uluslararası başarısını 1999 yılında kazandığını belirterek, ''O yıl yapılan Yıldızlar Avrupa Şampiyonası'nda ikinci, Gençler Avrupa Şampiyonası'nda ise üçüncü oldum'' dedi.

Daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor'a geçtiğini ve 2000 yılındaki Gençler Avrupa Şampiyonası ile 2001''deki Akdeniz Oyunları'nda üçüncü olduğunu kaydeden Şimşek, ilk kez 2003 yılında büyükler kategorisinde katıldığı Avrupa Şampiyonası'nda ise üçüncü olduğunu anımsattı.

2004 yılında ise Büyükler Avrupa Şampiyonası'nda 6 Avrupa rekoru kıran ve ''en iyi kadın sporcu'' ödülünü alan Şimşek, 2009 Dünya Şampiyonası'nda üçüncülük, 2010 Büyükler Dünya Şampiyonası'nda ise ikincilik kazandığını vurguladı.

Şimşek, son olarak bu ay Rusya'ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da yapılan 2011 Avrupa Halter Şampiyonası'nda mücadele ettiği 63 kiloda koparmada gümüş, silkme ve toplamda bronz madalya kazandığını ifade
etti.

''Yıllar önce beni takıma 2 yıl boyunca almayanlar, bugün başarılarımından pay çıkarmaya çalışıyor'' diyen Şimşek, şöyle devam etti:
''(Bizim sayemizde... Biz keşfettik, biz çalıştırdık) diyorlar. Halbuki benim hayatım Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor'a geçtikten sonra, yani 2001 yılından itibaren kariyerim oluşmaya başladı. Başarıları bu kulübe girdikten sonra elde etmeye başladım. Kendimin farkına vardım. Çalışma stilimi değiştirdim. Vücut yapım oturdu. 2001 yılından sonra 'ben buyum' demeye başladım ve başarılar kazandım. Bu başarıları elde etmemde en büyük emeği olan antrenörlerim Şule Şahbaz ve Nurcihan Gönül'dür. Hocalarım o kadar alçak gönüllü ki her zaman 'sen bir yerlerde başladın çalıştın ve biz sana sadece yardımcı olduk' diyorlar. Halbuki ben onların yanında var oldum.''



HALTERE KARŞI ÖNYARGI

Toplumda halterin boy kısalığına neden olduğu şeklinde bir ön yargı bulunduğunu, ancak bunun doğru olmadığını ifade eden Şimşek, halterin boy kısaltmadığını belirterek anne-babalardan haltere yatkınlığı olan çocuklarını destekleyip teşvik etmelerini istedi.

Halterde genellikle boyu kısa çocukların seçildiğini, televizyonlarda kısa sporcuları gören ailelerde de söz konusu ön yargının oluştuğunu dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Basketbola nasıl uzun boylu çocuklar seçiliyorsa haltere de özellikle kısa boylu çocuklar seçilir. Anne ve babaya da bakılır. Böylece çocuğun boyunun uzayıp uzayamayacağına bakılır. Anne baba kısa ise çocuk da çok uzun olmuyor. Kısa boyun hafif siklet, serilik ve ağırlık kaldırırken ki avantajları var. Bundan dolayı kısa boylular seçiliyor. Bu spora gönül vererek azimle çalışanlar mutlaka bir gün başarıyı elde edeceklerdir. Ben buna gönülden inanıyorum. Ayrıca halterin artıları çok fazla. İnsana öz güven veriyor. Yaşıtlarında olmayan imkanları elde ediyorsun. Maddi ve manevi imkanları çok fazla.''

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor Kulübü sporcusu olduğunu da hatırlatan Şimşek, ''Kulübümüzde bize her türlü destek veriliyor. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, her şeyimizle ilgileniyor. Fiziki şartlarımız iyi. Maddi manevi her türlü imkanımız mevcut'' diye konuştu.

ULUSLARARASI MÜSABAKALARDAKİ BAŞARISI

Onlarca Türkiye Şampiyonluğu bulunan Sibel Şimşek'in başarı elde ettiği uluslararası müsabakalar ise şöyle:
''-1999 Yıldızlar Avrupa Halter Şampiyonası 2.
-1999 Gençler Avrupa Halter Şampiyonası 3.
-2000 Gençler Avrupa Halter Şampiyonası 3.
-2001 Akdeniz Oyunları 3.
-2001 Gençler Avrupa Halter Şampiyonası 2.
-2002 Gençler Dünya Halter Şampiyonası 3.
-2002 Gençler Avrupa Halter Şampiyonası 1.
-2003 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası 3.
-2003 Gençler Dünya Halter Şampiyonası 3.
-2003 Gençler Avrupa Halter Şampiyonası 2.
-2004 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası 1. (6 Avrupa rekoru ve en iyi bayan sporcu ödülü)
-2007 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası 2.
-2008 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası 2.
-2009 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası 1.
-2009 Akdeniz Oyunları 2.
-2009 Büyükler Dünya Halter Şampiyonası 3.
-2010 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası 1.
-2010 Büyükler Dünya Halter Şampiyonası 2.
-2011 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası 3.''

HALTERE GERİ DÖNÜP REKORLAR KIRDI

Kocaeli'de 1998 yılında sakatlanınca halteri bırakan, antrenörlerinin ısrarı üzerine 2 yıl sonra yeniden spora başlayan Aylin Daşdelen, bugüne kadar 6 kez Avrupa Şampiyonu oldu, 22 kez de Avrupa rekoru kırdı.

Daşdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'daki Mamak İlköğretim Okulu'nda okurken 10 yaşında başladığı halteri tutkuyla bugüne kadar yaptığını, azmini ve heyecanını hiçbir zaman kaybetmediğini söyledi.

14 yaşında Avrupa Yıldızlar Halter Şampiyonu olduğunu ifade eden Daşdelen, 1997 yılında Genç Bayanlar Dünya Halter Şampiyonası'nda gümüş madalya kazandığını, 1998 yılında ise Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası'nda birinci olduğunu söyledi.

Aynı sene çok ciddi bir sakatlık geçirdiğini ve sporu bırakmak durumunda kaldığını ifade eden Daşdelen, ''Boyun fıtığı olmuştum ve ağrılarım çok fazlaydı. Tedavi süreci başladı. Bu sırada artık spora geri dönemem diyerek hayatıma bir yön çizmeye çalıştım'' dedi.

Ancak Kağıtspor antrenörlerinden Şule Şahbaz ve Nurcan Gönül'ün ısrarları üzerine 2000 yılında yeniden spora başladığını ifade eden Daşdelen, ''Çok da güzel oldu. Onların destekleriyle kısa sürede toparlandım. Kendimi yeniden buldum'' diye konuştu.

Antrenörlerinin kendisini müsabakalara hem fiziki hem de psikolojik olarak çok iyi hazırladığını dile getiren Daşdelen, çalışmaları sonucunda 2002 yılında Avrupa Bayanlar Halter Şampiyonası'nda 8 Avrupa rekoru kırarak şampiyon olduğunu vurguladı.

Aynı sene 5. Dünya Üniversiteler Halter Şampiyonası'nda 3. olduğunu dile getiren Daşdelen, 2003 yılında da 6 Avrupa rekoru kırarak Avrupa Şampiyonu olduğunu, ardından Dünya Halter Şampiyonası'nda bronz madalya kazandığını söyledi.

2004 yılında Atina 28. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda ise 4. olduğunu, aynı sene Avrupa Şampiyonası'nda ise gümüş madalya kazandığını ifade eden Daşdelen, ''2009 Avrupa ikincisi, Akdeniz Oyunları Şampiyonu, 2010'da Avrupa Şampiyonu oldum. Geçen yıl bir de Avrupa rekoru kırdım. 2010 yılında ayrıca Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya kazandım'' diye konuştu.

Aylin Daşdelen, bu ay Rusya'ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda ise 53 kiloda koparma, silkme ve toplamda 3 altın madalya kazandığını vurguladı.

Onlarca Türkiye şampiyonluğu olduğuna da dikkati çeken Daşdelen, ''Bugün bu başarıları Kağıtspor Kulübü ve antrenörlerim Şule Şahbaz ve Nurcihan Gönül sayesinde elde ettim. Sporu bıraktıktan sonra onların sayesinde yeniden küllerimden doğdum'' dedi.

Halterin çok zor bir spor dalı olduğunu ve antrenmanların hiçbir zaman aksatılmaması gerektiğini ifade eden Daşdelen, şöyle devam etti:
''Halteri bir hafta yapmadığınız zaman başladığınız yere geri dönüyorsunuz. Spora yeniden döndüğüm dönemde kısa kısa gel gitler yaşadım. Çok zorlandığım anlar oldu. Sakatlığımla ilgili tedavim bitmişti. Antrenörlerimin ikna etmesi sonucunda başladım ve yeniden kendimi buldum. Çok güzel başarılar elde ettim. Bunu saatler süren çalışmalarla yaptım. Antrenmanlarımı hiçbir zaman aksatmadım. Halter için gereken neyse onu disiplinli bir şekilde yaptım. Tüm bunların sonucunda da şampiyonluklar geldi. Halter yapılması çok zor olan bir spor ancak azmedince, çalışınca oluyor. İstiklal Marşını şampiyonalarda okutmak anlatılamayacak kadar güzel ve özel bir duygu.''

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor'un kendisi için bir dönüm noktası olduğuna da dikkati çeken Daşdelen, ''Burada bize her türlü destek veriliyor. Bu imkanları başka bir kulüpte yok. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'na teşekkür ediyoruz'' dedi.

Aylin Daşdelen'in derece elde ettiği ve rekor kırdığı uluslararası müsabakalar şöyle:
-''1996 Yıldız Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 1. (6 Avrupa rekoru)
-1997 Genç Bayanlar Dünya Halter Şampiyonası 2.
-1998 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 1.
-2002 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 1. (8 Avrupa rekoru)
-2002 Genç Bayanlar Dünya Halter Şampiyonası 2.
-2002 Dünya Üniversiteler Halter Şampiyonası 3.
-2003 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası 1. (6 Avrupa rekoru)
-2003 Büyük Bayanlar Dünya Halter Şampiyonası 3.
-2004 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 2. (1 Avrupa rekoru)
-2004 Atina Olimpiyat Oyunları 4.
-2009 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 2.
-2009 Akdeniz Oyunları 1.
-2010 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 1. (1 Avrupa rekoru)
-2010 Büyük Bayanlar Dünya Halter Şampiyonası 2.
-2011 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 1.''