Sütte leke var!

Okullarda dün ilk kez dağıtılan sütten içen yüzlerce çocuk, hastaneye akın etti. Bakan Dinçer, 'Zehirlenmediler, hassaslar' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mayıs 2012 Güncelleme 03 Mayıs 2012, 02:28
Sütte leke var!

İÇİNDEKİLER

Okulun inekleri iyiydi, sütleri bünyeye fazla geldi! Milli Eğitim, Sağlık ve Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanlığı'nın ortak projesi kapsamında dün 7.2 milyon öğrenciye, 28 bin ton süt dağıtıldı. Fakat sağlıklı beslenmeyi umarken bir sağlık skandalı patlak verdi. Pastörize sütlerden içen çocuklar, karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle hastanelere akın etti. Antalya, Sakarya, Edirne, Konya, Sivas, Diyarbakır, Kırıkkale, Adana ve Samsun'da yaklaşık 800 öğrencinin sütten zehirlendiği ileri sürüldü. Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Karkucak İlköğretim Okulu öğrencisi Sefa Akca'nın durumunun ağır olduğu öğrenildi.

'SİNDİRİMİ ZORDUR'
Yetkililere tepki gösteren aileler ise sütlerin, günler öncesinden okullara bırakıldığını iddia etti. Gazi Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Saniye Bilici de "Süt şekerinin sindirilebilmesi için bir enzim var. Bunun yetersizliği nedeniyle bazı sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bu da zehirlenmeyle aynı şikayetlere sahiptir. Sütü bir anda kesmek de doğru değildir. Yanında yiyeceklerle tüketilmesi gerekir" dedi.



YETKİLİLERDEN ORTAK SAVUNMA
Milli Eğitim'in dağıttığı ücretsiz sütlerden içen çocukların, hastanelere koşması karşısında yetkilerden de ilginç açıklamalar geldi.

'PSİKOLOJİK ETKİLENME'
Diyarbakır Valisi "Okuldaki diğer çocuklar psikolojik olarak etkilendi"; Sivas Valisi "Zehirlenme değil, herhalde süt biraz bozuk"; Konya Valisi "Zehirlenmediler, etkilendiler"; Edirne Valisi "Açsalar mideleri bulanmıştır" dedi. En dikkat çekici sözler ise Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den geldi: "Bu bir zehirlenme vakası değil. Süte karşı bir hassasiyet olabilir."