Türkiye korkuttu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yıldızının parlamasının bazı çevreleri endişelendirdiğini belirtti, ‘Hedeflerimizden terör belasıyla uzaklaştırma gayreti içindeler. Türkiye’nin gerçek fotoğrafını görmek istiyorsan bakacağın yer burasıdır. Bu yatırımlar, bu hizmetlerdir’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2016 Güncelleme 25 Nisan 2016, 02:47
Türkiye korkuttu

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Adana'da Enerjisa Tufanbeyli Linyit Santrali'nin açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde, 1.1 milyar dolarlık dev bir yatırımla hayata geçen santralin, kömür kaynaklarının etkin kullanımı bakımından çok önemli ve örnek bir yatırım olduğunu söyledi. Santralde 6 milyar dolarlık doğalgaza denk kömür kullanılarak 1.5 milyon konutun tüketimini karşılayabilecek enerjinin üretileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda 110 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç duyacağını belirterek, şunları kaydetti:

Yerli kaynaklar ile enerjideki talebi karşılamayı ve dışa bağımlılığımızı asgariye indirmeyi hedefliyoruz. 'İlla ithal kömür alalım' gayreti içinde olanlar var. Ben şahsen cari açığı tahrik ettiği için ithal kömüre karşıyım. Türkiye'de kömür rezervleri, son keşiflerle 15 milyar ton olarak tespit edildi. Yerli kömürü kullanmak suretiyle cari açığımızı daha da düşürürüz.

'BİRİLERİNİN İŞİNE GELMİYOR'
Polonya yüzde 84, Almanya yüzde 45, İngiltere yüzde 39, Romanya yüzde 38 oranında elektrik üretimini kömürle gerçekleştiriyor. Dünyada da durum farklı değil.

Türkiye'nin yükselen bir güç olarak yıldızının parlaması bazı çevreleri endişelendirdi. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmiş bir Türkiye birilerinin işine gelmiyor. Eğer Türkiye'de bugün terör belasıyla karşı karşıyaysak bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi; Türkiye'nin ilk 10'a yürüme sürecidir. Bunlar ülkemizi terör belasıyla bu amacından uzaklaştırmanın gayreti içerisindeler ama biz bu amacı da biliyoruz ve bunu yıkacağız.

Ey Avrupa, ey dünya eğer Türkiye'nin gerçek fotoğrafını görmek istiyorsan işte buraya bak. Terör sadece bizim değil tüm insanlığın sorunu. Terör olayları üzerinden Türkiye'yi okumaya kalkarsan yanılırsın. Türkiye'yi anlamak için bakacağın yer işte burasıdır. Bu tesise bakacaksın. İşte bu yatırımlar, bu hizmetlerdir.

ALBAYRAK: KÖMÜR YASASI GELİYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, açılışta yaptığı konuşmada, yerli kömür için özel sektörü desteklemeye bugün olduğu gibi bundan sonra da devam edeceklerini söyledi. Türkiye'nin dünyanın öncelikli kaynak olarak kullandığı kömürden yararlanmamasının kesinlikle düşünülemeyeceğini vurgulayan Albayrak, "Kömürün en iyi şekilde değerlendirilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve hepsinden öte kömür madenlerinde iş güvenliği standartlarının istenilen seviyeye gelmesi için sadece kömür özelinde bir yasal düzenleme için çalışıyoruz" dedi.

SABANCI: 11 MİLYAR DOLAR YATIRDIK
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise "Enerjisa olarak, ülkemizin geleceğine duyulan inancımızla enerji piyasalarına ortağımız EON ile birlikte toplam 11 milyar dolarlık yatırım yaptık" dedi.