60 euro için

3 haftadır kapalı olan Yunan bankaları, dün kapılarını açtı. Yunanlılar; 60 euro çekebilmek için birbirini ezdi, yaşanan izdihamda 4 kişi ölümün eşiğinden döndü

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
60 euro için
Yunanistan'da, sermaye kontrolleri uygulaması kapsamında 29 Haziran'dan beri kapalı tutulan bankalar dün açıldı. Ülkenin birçok kentinde sabah erken saatlerden itibaren bankaların önünde kuyruklar oluştu. Kapıların açılması ile Yunanlılar içeriye hücum etti, izdiham yaşandı. Kalabalığın içinde 4 kişi ezilmekten son anda kurtuldu. Bankalarda 3 haftadır yapılan banka tatili uygulamasını sonlandıran kanun hükmündeki kararname kapsamındaki yeni uygulamaya göre, ATM'lerden ve banka gişelerinden çekilen paralarda 60 euroluk limit devam edecek ancak Yunanlılar günlük para çekme haklarını haftalık olarak kullanabilecek. Buna göre, bir hafta süreyle mevduat hesabından para çekmeyenler, hafta sonunda bir seferde 420 euro alabilecek.

GERİ GETİRİN
Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı Luka Kaçeli, Yunanlılar'a daha önce çektikleri paralarını açılan bankalara geri getirmeleri çağrısında bulundu. Hesap sahiplerinden bankalara karşı güvensizliği aşmalarını isteyen Kaçeli, "Korkuyu yenmemiz lazım. Bankacılık sistemini desteklersek sorunlar azalacak ve daha kısa zamanda aşabileceğiz" dedi. Kaçeli, vergi kaybını önlemek için kredi kartı kullanılmasını da istedi.

EGE ÇIKARMASI
Türk iş dünyası, Avrupa Birliği'nden 86 milyar euroluk krediyi alabilmek için ağır bir anlaşmaya imza atan Yunanistan için seferberlik ilan etti. Türkiye'nin önde gelen şirketleri, Yunanlı firmalar ile ortak ticaret yapmak için bir araya geliyor. 2 ülkede iş forumu düzenlenecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türk firmaları Yunanistan için büyük bir dinamizm olur. Temas halindeyiz" dedi.