Ambalajsız et ürününe geçit yok

Kanatlı etler sadece ambalajlı olarak satılabilecek. İçli köfte, çiğ köfte, lahmacun gibi yemeklerde kullanılan et ürünleri Türk Gıda Kodeksi Tebliği'ne uygun olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2015 Güncelleme 14 Şubat 2015, 00:00
Ambalajsız et ürününe geçit yok

İÇİNDEKİLER

Perakende işletmelerde dökme çiğ kanatlı et satışı yapılamayacak. Bu ürünler sadece hazır ambalajlı olarak satışa sunulabilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamayacak. Lokanta, restoran, otel gibi işletmelere veya doğrudan son tüketiciye, mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamayacak ve bu işletmeler ayrılmış et kullanamayacak. Tebliğde yer alan bazı hükümler şöyle:

* Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya sunulacak ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye satılacak.

* Ürünlere dışarıdan et proteini katılamayacak. Kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi katılabilecek.

* Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş et ürünleri, yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklere göre piyasaya arz edilebilecek.

* Mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabildot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri tebliğe uygun olacak.

* Perakendede kıyma, hazırlanmış kırmızı et ve kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacak ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve et karışımları hazırlanabilecek.

* Kavurma ve kıyma kavurmada, nem miktarı kütlece en çok yüzde 45, tuz oranı yüzde 3, yağ oranı ise en fazla yüzde 30 olabilecek.