TÜRKİYE'NİN DEDİĞİ OLDU
Kuzey Irak petrolü, önceki gece ilk kez Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ihraç edildi. İlk ihracat doğrudan Avrupa'daki rafinerilere gerçekleştirildi. Bugüne kadar depolarda biriken 3 milyon varillik petrolün ilk kısmı satılırken, geriye kalan kısmın satışının da birkaç gün içinde bitirilmesi bekleniyor. Sürecin en büyük kazananı Türkiye ve Kuzey Irak oldu. Türkiye'nin dik duruşu da önemli bir sonuç verdi. Uzun zamandır Irak ve ABD yönetimi petrol gelirlerinin ABD'deki bir bankaya yatırılmasını istiyordu. Ancak Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (KIBY), dün yaptığı duyurusunda, paranın resmen Halkbank hesaplarına yatırılacağını ilan etti. Bu kapsamda ilk satıştan elde edilen yaklaşık 120 milyon dolar Halkbank'ın hesabına yatırıldı. İlerleyen süreçteki tüm petrol sevkiyatında da aynı yol izlenecek. KIBY, elde edilen gelirin yüzde 5'ini savaş tazminatı olarak ABD JP Morgan Bankası'nda yer alan Irak Kalkınma Fonu'na yatıracağını duyurdu.
Ciro 100 milyar dolar
Kuzey Irak'ta 40-45 milyar varil petrol, 6- 7 trilyon metreküp gaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. Petrol rezervinin ekonomik değeri ortalama 120 dolardan 5 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. 2019 yılına kadar Kuzey Irak'ın Ceyhan üzerinden günlük 2 milyon varil petrol ve yıllık 20-30 milyar metreküp doğalgaz ihracına başlaması planlanıyor. Bu da yıllık 90-100 milyar dolara yakın ciro gerçekleşeceği anlamına geliyor.
ROTASI AKDENİZ
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan gelen ve Ceyhan'da depolanan ham petrolün 1 milyon varillik kısmının yüklemesinin önceki akşam saat 22.00 itibarıyla yapıldığını ve yola çıkarıldığını söyledi. Yıldız, şöyle devam etti: "Bunun satışını yapan petrolün sahibi Irak'ın kendisidir. Akdeniz piyasasına satılan, muhtemel Almanya veya İtalya'ya gidecek olan ham petroldür. Tam miktarı da 1 milyon 47-48 bin varil civarında.