Taksitte son nokta

Kredi kartına taksit sınırı getiren düzenleme yılbaşından önce devreye girecek. Sistem yeni taksitleri kapsayacak. Eski alışverişler etkilenmeyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2013 Güncelleme 29 Kasım 2013, 00:00
Taksitte son nokta

İÇİNDEKİLER

Kredi kartlarına, taşıt kredisinden beyaz eşyaya, cep telefonundan bilgisayara kadar alışverişte taksit sınırı getiren düzenlemeye yönelik tartışmalar sürüyor. Özellikle taksit sayıları düşen elektronik ve perakende sektörlerinin temsilcileri alışverişin azalacağı yorumları yapıyor. Vatandaşlar ise biriken borçların yapılandırılmasını ve kararın daha sonra uygulanmasını talep ediyor.

EŞYAYA 12 TAKSİT
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, "Piyasayı bozan değil düzenleyen bir adım atıldı. Hangi sektörü nasıl etkileyeceğini tek tek analiz ettik. Düzenleme mevcut taksitlendirmeleri değil, yenileri kapsayacak. Eski taksitleri sıkıntıya sokacak bir durum yok" dedi. Öztekin, nakit çekimi için de taksit sınırı bulunduğunu söyledi. Kartta 9 taksit sınırına açıklık getiren Öztekin, "Kastettiğimiz taksitlerin toplam 9 aya bölünmesi. OVP hedefleri ile uyumlu. Faizler düşerse enflasyona da etkisi olur" yorumunu yaptı. Tasarıya göre; genel taksit sayısı öteleme ile birlikte 9 ay olurken; elektronik, kuyumculuk ve iletişimde taksit sayısı 6, beyaz eşya ve mobilyada 12 ile sınırlandırılıyor. BDDK Başkanı, tedbirlerin tüketimi azaltmak, tasarrufları artırmak, bankaların risk yönetimi açısından kabiliyetlerini güçlendirmek ve cari açığı azaltmak gibi etkisi olacağını vurguladı.

Hazal ATEŞ