Bankalara sinek avlatacağız

Onlarca mahkeme kararına rağmen haksız ücretleri alan bankalara cevabı, vatandaş 2 gün işlem yapmayarak verecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mart 2013 Güncelleme 09 Mart 2013, 13:37
Bankalara sinek avlatacağız

İÇİNDEKİLER

Tüketiciden faiz dışı 32 kalemde işlem ücreti alan, son olarak ATM kullanımından da para alabileceğini açıklayan bankalar, vatandaşın sabrını taşırdı. Tüketici Hakları Derneği (THD), 13-14 Mart'ta bankaları boykot edeceklerini, bankalara gitmeyeceklerini, kredi kartı kullanmayacaklarını, herhangi bir bankacılık işlemi yapmayacaklarını duyurdu. Dernek Başkanı Turhan Çakar, "Bankalar, 365 gün tüketici avlıyor. 13-14 Mart günlerinde bankalara, tüketicileri değil sinek avlatacağız" dedi. Bankaların 30'dan fazla işlemden çok değişik miktarlarda haksız ücretler aldığını söyleyen Çakar, "Bankaların tüketicilerden aldığı haksız deli dumrul ücretlerinin yıllık tutarı 17 milyar lira dolayındadır" diye konuştu.

10 MİLYAR LİRAMIZ VAR
Yargıtay'ın kararına göre, bankalarca alınan yıllık kredi kartı aidatı, dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti gibi ücretlerin haksız ücret olduğunu aktaran Çakar, bu ücretlerin tüketiciye iade edilmesi gerektiğini belirtti. Çakar, Yargıtay kararı gereğince, 2003-2012 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde bankaların kasasındaki tüketicilerin alacağı olan yıllık kart aidatı miktarının 10 milyar lira dolayında olduğunu kaydetti. Öte yandan Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Sıtkı Yılmaz da, ATM'lerden para çekilirken bankaya ödeme yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Yılmaz, bankaları protesto için oturma eylemi yapacaklarını söyledi.

ATM ÜCRETİ İLE SON NOKTAYI KOYDU

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar tartışılmaya devam ediyor. Açıkalın, bankaların şu an aldıkları masraflara yenilerinin eklenebileceğinin sinyalini vererek, şöyle konuşmuştu: "Bankalar verdiği her hizmet için bir bedel ödüyor. Siz benim babamın oğlu olmadığınıza göre benim o parayı sizden başka bir yerden kazanıyor olmam gerekir. İleride kendi bankanızın ATM'si de ücretli olabilir."

AÇIKALIN'A TEPKİ VAR

Faik Açıkalın'ın açıklamalarına internet ve sosyal medyada tepki yağıyor. Mesajlardan bazıları şunlar: Sen de benim babamın oğlu olmadığına göre, ben de başka banka kullanırım. Bankayı hem fazla para alıp hem de hakaret etmeyeninden seçerim. Bu tip düşünen bankalar her gün protesto edilmeliler ki vatandaşı kaz gibi görmenin yanıtının ne olduğunu görsünler. Yapsınlar da görsünler. Ne mi yaparım? Ayın 15'inde şubeden maaşımın tamamını çeker, nakit harcarım. Bankada beş kuruşumu bırakmam. Hangi bankalar bu ücretleri alıyorsa, biz de o banka ile çalışmayız olur biter. Bu banka babamın oğlu değil. Bu bankanın hiçbir ürününü kullanmayacağım.

iSTEDiKLERi CEZA CIKTI!
Rekabet Kurulu, Türkiye'de faaliyet gösteren 12 banka hakkındaki soruşturmada bankaları suçlu bularak ceza kesti. Rekabet Kurulu'nun kestiği cezaların toplam miktarı 1 milyar 116 milyon lira oldu. Kulislerde, bankaların 5 milyar lira ceza alacağı konuşuluyordu. Savunma sırasında başta Akbank olmak üzere bazı bankaların yetkilileri, "Bize ceza keserseniz ekonomik istikrar bozulur" ifadelerini kullanmışlardı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da soruşturma sürerken "Ceza adil ve ölçülü olsun" çıkışı yapıp rekabet mevzuatını revize edebileceklerini söylemişti. Bu gelişmelerden sonra Rekabet Kurulu kararını verdi. Bankaların aldıkları cezalar şöyle: Akbank: 172 milyon 165 bin 155 lira, Türkiye Garanti Bankası: 213 milyon 384 bin 545 lira, Yapı Kredi Bankası: 149 milyon 961 bin 870 lira, Türkiye İş Bankası: 146 milyon 656 bin 400 lira, Finansbank: 54 milyon 21 bin 410 lira, Halk Bankası: 89 milyon 691 bin 370 lira, VakıfBank: 82 milyon 172 bin 910 lira, Ziraat Bankası: 148 milyon 231 bin 490 lira, Denizbank: 23 milyon 55 bin 396 lira, HSBC: 14 milyon 875 bin 404 lira, ING: 12 milyon 72 bin 792 lira, TEB: 10 milyon 668 bin 726 lira.