Kumdan kasaya 4 milyar dolar

Dünya futbolunun bir numarası olan Brezilya'nın en önemli ihracat kaleminin başında futbolcu transferi geliyor. Yılda 4 milyar dolarlık gelir için ülkede kız-erkek her çocuk, futbol topunun peşine koşuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mayıs 2011 Güncelleme 15 Mayıs 2011, 00:00
Kumdan kasaya 4 milyar dolar

İÇİNDEKİLER

Dünyanın hemen her ülkesinde bir Brezilyalı futbolcuya rastlamak mümkün... Dünya futbolunun bir numarası Brezilya, futbolcu ihracatında da birinciliği bırakmıyor. Türkiye'nin de en değerli futbolcularını sambacılar oluştururken, Brezilya bu sektörden yılda yaklaşık 4 milyar dolar para kazanıyor. Brezilyalı futbolcular Letonya'dan Angola'ya, Çin'den Kuveyt'e kadar 90 farklı ülkede forma giyiyor. Bunların sayısı 8 bini aşıyor. Türkiye'de 30'dan fazla Brezilyalı futbolcu bulunuyor.

GENÇLERİN HAYALİ...
Ülkemizdeki bu futbolcuların çoğu, Bursaspor'lu Vederson, Beşiktaş'lı Aurello ve Nobre gibi Türk vatandaşlığına da geçti. Her yıl Brezilya'dan yaklaşık bin futbolcu transfer olurken, ülkenin kasasına da 4 milyar dolara yakın para giriyor. Kendi ülkelerinde çok küçük paralarla oynayan Brezilyalı gençlerin ideali de başka ülkelerde futboldan para kazanmak. Bunun için ülkenin hemen her köşesinde futbol oynayan kızlı erkekli çocuklara rastlamak mümkün. Özellikle sahillerde kum üzerinde yapılan maçlar kıran kırana geçiyor. Sohbet ettiğimiz çocukların neredeyse hepsi Avrupa'nın büyük kulüplerinde oynayıp para kazanmayı hayal ediyor. Pele, Zico gibi yıldızları bilseler de, onlar için yeni nesil futbolcular; Kaka, Ronaldo, Ronaldinho, Robinho, Maicon, Alves, Fenerbahçe'li Alex, birer idol halinde. Brezilya'da en önemli ihracat kalemlerinden olan futbolcu transferleri fakir ailelerin de umudu olmaya devam ediyor.

KIZLAR DA VAR
Brezilya'da hızla çoğalan futbol okullarında genç yetenekler yetiştiriliyor. Bunların arasında kız çocuklarının sayısındaki artış dikkat çekiyor.

HEDEFLERİ AVRUPA
Futbol okullarına gitme fırsatı bulamayanlar ise kumsallarda keşfediliyor. Arkadaşımız Burçin Göktan, sahilde futbol oynayan gençlerle sohbet etti.