Et fiyatını kasap artırdı

Avrupa'da ucuz etin sebebini 'domuz eti tüketimi' olarak gösteren Tarım Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'deki fiyat artışlarına yol açanın ise fahiş zam yapan kasap ve marketler olduğunu söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Kasım 2010 Güncelleme 05 Kasım 2010, 10:14
Et fiyatını kasap artırdı

İÇİNDEKİLER

Türkiye' de et fiyatlarının bir türlü düşmemesi ile ilgili tartışmalar sürerken; Tarım Bakanı Mehdi Eker buna sebep olarak kasap ve marketlerin fahiş kâr etme isteklerini gösterdi.

'ANORMALLİK VAR'
Et fiyatlarında anormallik olduğunu belirten Eker, şöyle konuştu: "3 Kasım itibariyle karkas etin ortalama fiyatı 16.39 TL. Kasap, yüzde 8 KDV, yüzde 14-15 kemik fiyatına ekler. Etin fahiş fiyata satılması et yetersizliğinden değil. Speküle edildiğinden ve aşırı kâr elde edilmek istendiğinden. 16.39 liraya mal edilen etin 26.9 liraya satılması doğru değil. Normalde fiyatın 21-22 lira olması gerekir. Market fiyatının ise 23- 25 TL olması lazım. Markette kıyma 26.9 liraya kadar çıkıyor. 9 zincir markette fiyatlar farklı." Türkiye'de hayvancılığın profesyonelleşmeye başladığını, fiyatların ise düşüş seyrine girdiğini dile getiren Bakan Eker, "Avrupa ülkeleri de ithalat yapıyor. Burada etin ucuz olmasının sebebi domuz eti tüketimidir. Kimsenin şüphesi olmasın, ithal et gayet sağlıklı, ben de yedim" dedi. Eker, şu bilgileri verdi: "Türkiye'deki et tüketiminin birinci elden Türkiye'den üretilmesini temin etmek istiyoruz."

721 BiN KOYUN GELECEK
Kurban Bayramı'nda hayvan sıkıntısı çekilmeyeceğini ifade eden Bakan Mehdi Eker, şu bilgileri verdi: "Trakya bölgesine Avustralya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinden 721 bin küçükbaş hayvan için izin verildi. 150 bine yakını geldi, bu hafta sonu itibariyle 300 bine tamamlanmış oluyor. Ayrıca vatandaşlarımız tarafından 16 bin büyükbaş hayvan ithalatı için de izin istendi. Et Balık Kurumu da 20 bin büyükbaş hayvanı Trakya bölgesine, İstanbul'un Avrupa yakasına getiriyor. Et Balık Kurumu'nun büyükbaş hayvanları satacağı kilogram fiyatı 8.5 liradır."

BİZİ HEDEF GÖSTERMESİNLER
Bakan Eker'in açıklamalarına tepki gösteren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, şunları söyledi: "Vatandaşa kasapları hedef göstermek doğru değil. İthal etin ilk gelişi 14-15 TL idi. Şimdi kaçadır bilinmez. Besicinin kaça mal ettiğini de açıklamaları gerekiyor."