Lüks aracın parası devletten

İstanbul'daki otomobil fuarı lüks araç satışlarıyla öne çıktı. Milyon liralara yaklaşan lüks araçların bedellerinin yarısı şirket defterlerine masraf yazılarak vergiden düşülüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Kasım 2010 Güncelleme 02 Kasım 2010, 09:39
Lüks aracın parası devletten

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da 4 gündür devam eden Autoshow Fuarı, lüks araç satışlarıyla dikkat çekti. 3 günde fiyatları 378 bin eurodan başlayan 4 Ferrari ve 260 bin eurodan başlayan 3 Maserati satıldı. Öte yandan özellikle 4x4 cip ve diğer lüks araçlara da talep patlaması oldu. Büyük paralara alınan bu lüks araçlar çoğunlukla şirket üzerine kaydedildiği için masrafları vergiden düşülebiliyor. Vergi uzmanı Prof.
Şükrü Kızılot, "Lüks araç alanlar, bedelinin yarıdan fazlasını masraf yazabiliyor" dedi. Kızılot, sistemi şöyle anlattı:

ŞİRKET ÜZERİNE KAYIT İMKANI
"Örneğin bugün 'sıfır kilometre' lüks bir otomobil ya da cip alan bir doktor, avukat, mimar, noter, aldığı aracın fatura bedelinin yarısından fazlasını, defterine anında masraf yazıp, gelirinden düşecek. Aynı avantaj mobilyacı, yedek parçacı, konfeksiyoncu, inşaatçı gibi ticari kazanç elde edenler için de söz konusu. Ayrıca limited ya da anonim şirket adına alınan lüks araçlar için de masraf yazılıp vergiden düşülebilir."

NASIL DÜŞÜLÜYOR?
Değeri yaklaşık 217 bin euro olan bir lüks otomobilin fiyatının 117 bin eurosu vergi olarak alınıyor. Aracın ana değeri ise 100 bin euro. Bu da değerinin yüzde 54'üne denk geliyor. Otomobili alan kişi ödediği KDV ve ÖTV'nin tamamını gider olarak yazabiliyor. Ayrıca, aynı otomobil için yıl sonunda amortisman yoluyla ilave bir gider de yazılabiliyor. Bakım, onarım giderleri ile şoför ücreti de şirketten masraf gösterilebiliyor.