Yarı Başkanlık dönemi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları devam ederken, 'Yarı Başkanlık' için 2014'ü işaret etti

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Yarı Başkanlık dönemi
Bakan Ergün, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olma ihtimali hakkında görüşlerini açıkladı:
2014 yılından cumhurbaşkanını halkın seçmesi halinde Türkiye'deki parlamenter sistem de değişecek. Anayasa'da yazan yetkilerle Cumhurbaşkanı seçilirse, otomatikman yarı başkanlık sistemi gelir. Cumhurbaşkanı parti liderlerinden bağımsız yeni bir toplum liderine dönüşür.
Cumhurbaşkanı artık toplumun beklentilerini ölçecek ve topluma yol gösterecek.
Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı bu yetkileri daha farklı kullanır. Yeni bir lider profili ile partiler üstü bir halk, toplum liderliği ortaya çıkacak. Parti lideri sıfatıyla kalmak isteyen biri Cumhurbaşkanı seçilmeyi düşünemez.
9. Cumhurbaşkanı Demirel cumhurbaşkanlığı için 'Kimse bu konuda fedakârlık yapmaz' dedi. Erdoğan, balıkçı ve taksiciler de dahil herkese cumhurbaşkanlığını sordu. 'Siz başbakan olarak kalın' yanıtını aldı. Erdoğan'ın da fedakarlığı ortada. Şimdi 'Aday oluyorum' derse balıkçılar da dahil kimsenin artık Erdoğan'a "olma" demeyeceğini, herkesin O'nu Çankaya Köşkü'ne çok yakıştıracağını biliyorum.
Parti başkanlığı başka şey liderlik başka şeydir. Türkiye'de karizmatik liderlik dönemi çok nadir olmuştur. Herkes karizmatik bir liderle daha iyi çalışır. Lider karizmatik değilse o zaman kadro iyi olmalıdır. Hem iyi kadro yoksa, hem de karizmatiklik yoksa o zaman halin harap demektir.

Zübeyde YALÇIN