Gece yarısı operasyonu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile 8 bakan Ankara'da toplandı... Gece yarısı başlayan ve 4 saat süren toplantıda, Suriye'ye uygulanacak yaptırımlar karara bağlandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2011 Güncelleme 29 Kasım 2011, 01:29
Gece yarısı operasyonu

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kahire'den döndü ve Suriye'ye uygulanacak yaptırımlar için düğmeye bastı. Türkiye, Arap Ligi'nin Suriye'ye karşı aldığı tedbirleri, 'Kısmen' uygulama kararı aldı. İki bakanla birlikte Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Kamu Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik, Dışişleri Konutu'nda önceki gece bir araya geldi. Suriye halkının günlük hayatını etkilememek için su veya elektrik kesilmeyecek, kara ve hava ulaşımı devam edecek. Başbakan Erdoğan'ın onaylamasının ardından uygulanacak kararlar şöyle:

ELEKTRİK VERİLECEK
Merkez Bankası'ndaki Suriye hükümetine ait hesaplar askıya alınacak, para transferlerine denetim getirilecek. Ancak Büyükelçilik hesaplarına dokunulmayacak.
Sivil uçuşlar durdurulmayacak. THY'nin Şam seferleri yolcuların azalması durumunda azaltılacak.
Suriye devletine resmi mal satımı durdurulacak.
Esad ve ailesinin seyahatine yasak konacak.
Türkiye ve Arap Dünyası arasındaki ticaretin güzergahı olan Suriye'den geçen 46 bin kamyon için ulaştırma alanında tedbir alınmayacak.
Suriye halkını etkileyecek su konusunda da kısıtlama yok.
Türkiye'nin verdiği elektrik miktarı konusunda yaptırım yok. Suriye'nin elektriğinin yüzde 7'sini Türkiye'nin sağladığına işaret eden kaynaklar, "Bu elektrik de Hamas'ta kullanılıyor" dedi.

EiT HAZIRLIĞI
Arap Ligi'nin ardından Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) yarın toplanıyor. BM'den sonraki en büyük uluslararası örgüt olan EİT'den yaptırım kararı çıkması beklenmiyor. İran'ın, Suriye'ye yönelik yaptırımlara çekince koyması beklenirken, Dönem Başkanı Kazakistan da Suriye için yaptırımlara mesafeli. Toplantıda, teşkilatın tek bir karar etrafında birleşmesi zor görünse de, Beşar Esad'ı rahatlatacak bir kararın çıkmasına da ihtimal verilmiyor.

Duygu GÜVENÇ