'Nasreddin'li nükleer zirve'

Boğaza karşı yapılan zirvede, İran nükleer programı batı ile görüşmeme batı ise 'denetleme' ısrarını korudu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2011 Güncelleme 26 Ocak 2011, 12:32
’Nasreddin’li nükleer zirve’

İÇİNDEKİLER

İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'dan oluşan "P5+1" ülkeleri arasındaki nükleer pazarlıkta ikinci tur görüşmeler dün Çırağan Sarayı'nda Boğaz manzarasına karşı yapıldı. Tüm gözlerin İstanbul'a çevrildiği görüşmelerde İran, nükleer programını Batı ile konuşmayacağını tekrarladı ve İsrail'i bir kez daha örnek gösterdi. Batı ise İran'ın nükleer tesislerinin denetime açılmasında ısrarcı olduğunu tekrarladı.

SULTAN AHMET'TE CUMA
Büyük gizlilik içinde sürdürülen görüşmeler bugün de devam edecek. Somut sonuç beklenmeyen zirvede en önemli hedef, 3. randevunun verilmesi. Bu arada İran heyetine başkanlık eden Nükleer Başmüzakereci Said Celili, cuma namazını Sultan Ahmet'te kıldı.

'HERKES HAKLI AMA'
Kritik toplantılar öncesinde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, heyet başkanlarına Nasreddin Hoca'dan iki fıkra anlattı ve uzlaşma çağrısı yaptı. Birinci fıkra ile, "Herkes haklı ama uzlaşın" mesajı veren Davutoğlu, ikinci fıkrada ise dünyanın tek bir merkezinin olmadığını, "Merkez, eşeğimin ayağını bastığı yerdir, inanmıyorsanız ölçün" fıkrasıyla anlattı.



Duygu GÜVENÇ