Tedavi edilmezse nodül büyür

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Haziran 2009 Güncelleme 03 Haziran 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Tiroid bezesinde nodül olması her zaman tiroid hormon bozukluğuna neden olmaz. Ancak, sıcak nodlülerde, özellikle de otonom sıcak nodüllerde zehirli guatr yani tiroid hormon yükseliği çok sıktır. Bu durumda çok çalışan nodül aşırı hormon üretir. Tiroid hormon yetmezliği, yani hipotiroidizm uzun süre tedavi edilmezse devamlı yüksek kalan TSH isimli hormonun etkisiyle tiroid bezesinde nodül gelişimi görülebilir. Aynı şekilde zehirli guatrın kalıcı tedavisi uzun süre yapılmazsa, tiroid karşıtı ilaçlar uzun süre kullanılırsa da tiroid bezesinde nodül gelişimi görülebilir. Soğuk nodüller genellikle tiroid hormon düzeyini bozmaz. Tiroid nodülünün hormon düzeyine etkisini araştırmak için FT3,FT4 ve TSH isimli hormonların kanda ölçülmesi gerekir. Nodüllerin takibi için ultrasonografi kullanılmaktadır; bu amaçla doppler tetkiki ve sintigrafi kullanılmamalıdır. Nodül tedavisinde kullanılan ilaçların etkisi, kan alınıp hormnon düzeyleri ölçülerek yapılmalıdır. Tedavi edilmeyen nodüller büyüyebilir ve sayısı da artabilir.

Soğuk nodüller
Sintigrafi çekimi sırasında enjekte edilen ilacı tutmayan nodüle "soğuk nodül" denir. Soğuk nodüller, bazen basit kistşeklinde sıvı içerikli olabileceği gibi tamamen katı içerikli (içi hücre dolu) olanları da vardır. Katı içerikli soğuk nodüller en ciddi ameliyat ihtiyacı olan ndoül çeşididir. Zira bu nodüllere sahip hastaların yaklaşık %25'inde kanser çıkabilmektedir. Tamamen sıvı içerikli soğuk nodüllerde kanser çıkma olasılığı sıfıra yakındır. Soğuk nodül hastada hiç bir şikayet oluşturmayabilir.

Sıcak nodüller
Sintigrafi çekiminde kullanılan ilacı en çok tutan ve sınırları net olarak ayrılan alan, sıcak nodül olarak tarif edilir. Sıcak nodül, hastada genellikle şikayet oluşturarak kendini belli eder. Sıcak nodül genellikle zehirli guatrla birliktedir.

Otonom sıcak nodüller:
Sintigrafi sırasında kullanılan ilacı tümüyle tutan, tiroid bezesinin geriye kalan kısmında ilacın hiç tutulmadığı durumdaki sıcak nodüle "otonom sıcak nodül" denir. Bu durumda, tiroid bezesinin nodül dışında geriye kalan bölümleri sintigrafi ile değerlendirelemez. Bu tür nodüller hastalarda çok sıkıntı veren şikayetlere neden olurlar ve genellikle zehirli guatrla birliktedir. Örneğin; çarpıntı, aşırı terleme, aşırı sinirlilik bunlardan bazılarıdır.

Ilık nodül
Sintigrafi sırasında kullanılan ilacı, tiroid bezesinin geriye kalan bölümleri ile aynı derecede tutan nodüllere ılık nodül denilir. Sintigrafide en çok "atlanan" nodül çeşidi olup bu nodülü ancak ultrasonda elde edilen bulgularla karşılaştırarak ve tecrübeli hekimler ayırt edebilir. Bu nodül, hastalarda daha az şikayet oluşturur.