Dr. Nafiz Karagözoğlu değerlendirdi: Menopozda beslenme

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu 22 Nisan 2022 tarihli köşe yazısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Karagözoğlu, sağlık problemleri hakkında gelen sorulara cevaplar verdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2022 Güncelleme 22 Nisan 2022, 06:58
Dr. Nafiz Karagözoğlu değerlendirdi: Menopozda beslenme

İÇİNDEKİLER

Nafiz hocam ben 58 yaşındayım. 3 yıldır menopozdayım. Daha önce bitkisel tariflerle çok rahatlamıştım. Devam etmeli miyim?
Birçok hastalığın veya menopoz gibi bedensel farklılığın bitkisel ilaçlarla veya bitkisel özlerle tedavisi mümkün. Bütün dünya fitoterapi dediğimiz bu bilimsel tedavilerle fayda buluyor. Kişilerin bedenlerine, yaşlarına, hastalıklarına, kullandığı ilaçlar ve alerjilerine göre tedaviler düzenlenir. Tedavi kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Komşunun ilacıyla ancak komşu düzelebilir.



PROSTAT GENETİK
Babama 1 ay önce prostat kanseri tanısı konuldu. Doktor 'Size de bakalım' dedi. 'Hazır değilim' dedim. Sadece kanla baksak. Yetmez mi? Parmakla yapılan muayeneyi yaptırmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?
Yetmez. Tabii ki PSA testi gerekir. Test normal çıkan kanser tipleri var. Ayrıca PSA kanser dışı iltihap gibi hastalıklarda da yükselebilir. Yaşa özgü PSA normal de olsa parmakla prostat muayenesi (PRM) tüm hastalar için çok önemlidir. PSA değeri ne olursa olsun parmak muayenesinde sertlik bulunması prostat kanseri şüphesi doğurabilir. Gerekirse filmler çekilir. Her erkek prostat muayenesi için her zaman hazır olmalı.



VİTAMİNİ KAYBOLMASIN
Ben sebze-meyve yemeyi çok severim. Takviye olarak C vitamini kullanmam gerekir mi? Arkadaşım 'Sebzeleri çok pişirme vitamini gider' dedi. Doğru mu?
Yarısı doğru, yarısı yanlış. Sebze-meyve ısıl işleme yani pişirmeye tabi olursa C vitamin değerleri azalır. Hatta yüzde 70'lere kadar C vitamini kaybolabilir. Yanlış kısmı ise hemen C vitamin tableti gibi çözümleri önermesi. Sebze ve meyveleri pişirme işleminden hemen önce kesin. Kısa sürede hafif pişmeler sağlayacak kadar ısı işlemi uygulayın. Buharda-düdüklü tencerede kısa süreli ısıtma uygulamaları idealdir. Fazla su koymadan hatta susuz pişirmelerle servis edin. Bu şekilde doğal olarak C vitamini almaya devam edin.



MÜMKÜNSE BIRAK
Eşim KOAH hastası. Sigara içiyor. Ozonla akciğerler temizlenir mi?
Ozon tedavisinde beden hücrelerinin tamiri artar. Hücreler kendi kendini daha iyi tamir eder. Eşiniz sigara içmeye devam ederse akciğer hücreleri bozulmaya devam eder. Ozon tedavisinin kısa, orta ve uzun vadeli faydaları vardır. Mümkünse sigarayı bırakarak ya da en azından azaltarak daha sağlıklı olabilir. Bu nedenle sigara içen kişilerin yılda bir kür ozon tedavisi yaptırması akciğerlerin korunması için iyidir. Hastalığın ilerlemesini azaltarak yaşam kalitesini artırabilirsiniz.



20 DAKİKADA BİR YÜRÜ
Masa başı iş yapıyorum. Belim, bacaklarım ağrımaya başladı. İşyerinde hareket için önerileriniz var mı?
Var. 20 dakikada bir ara verip ekrandan uzaklaşın. El, kol, bacak hareketlerini gelişigüzel rahatlatıcı sallamalar, düzensiz şekilde hareketler olarak 3-5 dakika yapın. En az 90 dakikada bir mutlaka en az 5 dakikalık işyeri içinde yürüyüşler uygulayın. Yeterince su için. Tuvalete gitmeyi unutmayın.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN