Yumurtalık kisti anneliğe engel

Adet düzensizliği, karın ağrısı, kiloda artış... Üreme çağındaki kadınlarda görülen bu şikayetler Polikistik Over Sendromu’na işaret ediyor. Uzmanlar uyarıyor: Tedaviyi ertelemeyin. Sinsice büyüyen bu kistler, annelik hayalini yarım bırakır.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ağustos 2021 Güncelleme 02 Ağustos 2021, 07:02
Yumurtalık kisti anneliğe engel

İÇİNDEKİLER

Polikistik Over Sendromu, üreme çağındaki kadınlarda sık görülüyor. Kısırlık, adet düzensizliği, tüylenme artışı gibi şikayetlere yol açıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer, tedavi edilmeyen Polikistik Over Sendromu'nun hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa yol açtığını söylüyor.

SİNSİ İLERLER...
Başlangıç döneminde sinsi ilerleyen Polikistik Over Sendromu, zamanla adet düzensizliğine yol açıyor. Ayrıca ciltte yağlanma, sivilcelenme, erkek tipi tüylenme, tüylerin koyulaşması ve kalınlaşması, aşırı saç dökülmesi ve kiloda artış problemleri takip ediyor.

KANSERE DAVET
Bu hastalıkta, standart ve kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Tedavi, kişiye özel olarak planlanıyor. Hastalığın uzun süre tedavi edilmediği durumlarda; TİP-2 diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, obezite ve rahim kanseri gibi hastalıkları ortaya çıkabiliyor. Polikistik Over Sendromu kronik bir hastalık olduğundan tedavide ilk adımı uygun bir yaşam tarzını benimsemek oluşturuyor. Bunun için sağlıklı beslenme, egzersiz ve kilo kontrolüne dikkat edilmesi gerekiyor. İlaç tedavisinde hormon dengesinin sağlanması, yağ ve şeker metabolizmasının dengelenmesi amaçlanıyor.




KAN ŞEKERİNE BAKILMALI
Tanı, hastanın şikayetleri, fiziksel muayene, ultrason ve kan testleri ile konuyor. Hastada tanı kriterlerinden en az iki tanesinin gözlenmesi gerekiyor:
UZUN süren adet gecikmesi ya da hiç adet görememe.
YAPILAN ultrasonografide polikistik over (PKO) görüntüsünün gözlemlenmesi. Ultrasonda çapları 8-10 mm'yi geçmeyen, yumurtalıkların birinde veya her ikisinde yerleşim gösteren çok sayıda kist bulunması.
FSH ve LH hormonların seviyelerinin tespiti hastalığın tanısının konulmasında önemlidir. Hastanın tansiyon ve kan şekeri seviyesi de kontrol edilmelidir.

TEDAVİDE GEÇ KALMAYIN
PEK çok hastalıkta olduğu gibi Polikistik Over Sendromu'nda da erken teşhis büyük önem taşıyor. Doğru tedavi, hastalığın ilerlemesini önlüyor. Dolayısıyla Polikistik Over Sendromu belirtilerine sahip hastaların vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması öneriliyor.