Bu hastalık kadınları seviyor! Menopozun davetsiz misafiri: Varis

Ciddi bir damar hastalığı olan varis, yaşam kalitesini düşürüyor. Menopoz sonrası kadınlarda daha sık görülüyor. Uzmanlar, uyarıyor: Bol su için. Dar kıyafetlerden uzak durun.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2021 Güncelleme 06 Temmuz 2021, 07:00
Bu hastalık kadınları seviyor! Menopozun davetsiz misafiri: Varis

İÇİNDEKİLER

Kadınların korkulu rüyası varis, mavi veya mor renkleriyle özellikle yaz aylarında daha çok dikkat çekiyor. Genellikle bacaklarda, ayaklarda ve ayak bileklerinde görülüyor.

Ağrı, şişlik, kramp ve kaşıntı gibi birçok şikayete yol açıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varisin günümüzde her 3 kişiden birinde görüldüğünü söylüyor.

DAMARLARI ETKİLER


"Şiddetli varisli damarlar, kronik venöz yetersizliğinin bir işareti olabilir. Bu durum damarların kalbe kan pompalama kabiliyetini etkiler. Bazı durumlarda ilerlemiş varisli damarlar içerisinde pıhtı gelişebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Varisli damarları olan kişilerin kan pıhtıları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle gecikmeden tedavi edilmelidir" uyarısında bulunuyor.

Varis, damarın büyümesine yol açıyor. Damar genişledikçe de damardaki kapakçıklar olması gerektiği gibi çalışamıyor. Kirli kan dediğimiz oksijenden fakir kan toplardamarlar içinde birikiyor. Bu da damarların genişlemesine, şişmesine ve bükülmesine neden oluyor.

RİSK, YAŞLA ARTIYOR...
Yaşlanmayla birlikte damar duvarları ve kapakçıkların eskisi kadar iyi çalışamıyor. Doğum kontrol hapı kullanan veya menopoza giren kadınlarda hormon seviyelerindeki değişiklikler, sigara kullanımı, aşırı kilo ve genel sağlık durumu da (şiddetli kabızlık veya tümörler vb) varis oluşumuna yol açabilen etkenler arasında yer alıyor.

HAYAT KURTARAN ÖNERİLER
AŞIRI sıcaklar damarları genişletici etki yaratır. Bu nedenle bacaklarınızı soğuk su ile rahatlatın.
GÜNDE 2 litre su tüketin.
KANIN bacaklarda birikmesini önlemek için uzun süre ayakta durmayın.


AŞIRI kiloluysanız mutlaka kilo verin.
SİGARA içmek kan damarlarına zarar verir. Bu nedenle tütün ürünlerinden kaçının.
DOLAŞIMI iyileştirmek için sık sık hareket edin. Egzersiz yapın.