İsteksizlik sorunu | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (13 Eylül 2019)

Yaşın ilerlemesiyle birlikte özellikle erkeklerde cinsel isteksizlik sık görülüyor. Bu şikayetleri azaltmak için İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, çiftlere doktor kontrolünü öneriyor. İşte Nafiz Karagözoğlu'nun 13 Eylül 2019 tarihli Takvim Gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Eylül 2019 Güncelleme 13 Eylül 2019, 07:59
İsteksizlik sorunu | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 13 Eylül 2019

İÇİNDEKİLER

Yaşın ilerlemesiyle birlikte özellikle erkeklerde cinsel isteksizlik sık görülüyor. Bu şikayetleri azaltmak için İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, çiftlere doktor kontrolünü öneriyor. Yapılacak genel incelemelerde ilaç tedavisi uygulanabiliyor. Yine çiftlerin birbirine duyduğu sevgi ve anlayış da bu sorunların çözümüne yardımcı oluyor.

SİLİKON PROBLEMİ

Memelerime silikon taktırdım. Şimdi gebe kalmak istiyorum. Süt verebilir miyim? Süt silikonla temas eder mi?

Silikon, protezin yerleştirilmesi için kesi yeri meme başının etrafı ya da meme altı çizgisinden yapılır. İkisinin de yapılamadığı durumlarda koltuk altından kesi yapılabilir. Protez meme dokusu içine değil arkasına konduğu için meme dokusuna zarar vermez. Silikon protez süt emzirmeyi, gebeliği önlemez. Süt silikonla temas etmez.
YENİ EVLİYİM AMA

4 aylık evliyiz. Adet dönemlerimde çok sinirli oluyorum. Eşimle birleşirken gergin oluyorum. Eşim de bir şey demiyor. Yanlış bir şey mi yapıyorum? Arkadaşım depresyon ilacı verdi. Ne yapmalıyım?

Evlilik başlangıçları gerilimli olabilir. Ama korku ve gerilim her şeyi olumsuz etkiler. Şimdi önce kadın hastalıkları uzmanına git. Cinsel organ ve çalışmasına ait farklılık veya bozukluklar varsa tedbir al. Eğer ilişki sırasında canın yanıyorsa eşinle konuş. Hızla ilgiliyse yavaşlasın, hazır olmadan zorlama varsa, birleşme öncesi daha uzun zaman geçirin. Hapı bırak. Özellikle depresyon tedavisine yönelik alınan anti depresanların cinsel istekte azalma, uyarılamama veya yetersiz uyarılma, kayganlığın yetersiz olması, vajinal anestezi, orgazmda gecikme ya da orgazm olamama gibi sorunlara neden olabilir. Psikolog veya psikiyatrist desteği alabilirsin. Herkeste bu tarz sıkıntılar olabilir. Senin yetersizliğin veya beceriksizliğin değil.
İKTİDARSIZLIK

61 yaşında erkeğim. Diyabet hastasıyım. 7 yıldır cinsel ilişkiye giremiyorum. Ne yapmalıyım?

Şeker Hastalıkları düzensiz seyrederse erkeklerde iktidarsızlık, erken boşalma yapabilir. Ancak her iktidarsızlığın sebebi de bu değildir. Mutlaka düzenli diyet yaparak kan şekerini düzende tut. Günde 10-12 bardak kadar yeterince su tüket. Mutlak günde en az 1 saat egzersiz yap. Hemen üroloji muayenesi gerekli.
KANSER MİYİM?

Annem 61 yaşında. Doktora gittik "Rahim içi kanseri olabilir" dedi. Bu yaşta rahim kanseri olur mu?

Olur. Ortalama 60 yaştan endometrium kanseri endometrium olarak isimlendirilen rahim iç zarının kanseridir. En sık görülen kadın üreme sistemi kanseridir. Rahim kanseri genellikle menopoz sonrası yıllarda ortaya çıkmaktadır. Genellikle 60 yaş civarında görülür. Bir kadındaki hormon düzensizliği endometrium kanserine sebep olabilir. Endometrium kanserinde bilinen risk faktörleri erken yaşta başlayan adet, gecikmiş menopoz, infertilite (kısırlık) ve obezite (şişmanlık) gibi kadında östrojen miktarını artıran durumlardır. Tetkiklerini tamamlayın.
ADETLERİM DÜZENSİZ

Adet düzensizliğim var. Doktora gittim. Ya kansersem?

İnternetten böyle şeylere bakma. Bilgi zehirlenmesi olursun. Sıkıntı yapma. CA-125 öncelikle yumurtalık kanseri tedavisinin takibinde kullanılmaktadır. Tedavi bittikten sonra kanserin nüksedip etmediğini belirlemek için de CA-125 testinden yararlanılmaktadır. Tamamen yumurtalık kanserine özel bir test olmadığından, yumurtalık kanseri taraması için bu test kullanılmamaktadır. Normal adet kanaması sırasında, gebelik, endometriyoz ve pelvisin iltihaplı hastalığı gibi rahatsızlıklarda da CA-125 kan düzeyleri yükselebilmektedir. Doktoruna güven, gerisini merak etme.
İSTEĞİM YOK

37 yaşında bir bayanım. 7 aydır cinsel isteksizlik var. Ne bahane bulacağımı şaşırdım. Eşim de durumdan sıkıldı. Yardım eder misiniz?

Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron kadınlarda şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar. Testosteronun kadında normal seviyelerde olması kadınların cinsel ilişkide doyuma ulaşması için önemlidir. Ayrıca depresyon, hipotiroidi, kan şeker düşüklüğü halleri de bu şikayetlere neden olabilir. İç hastalıkları uzmanının takibinde kalın.
ERKEKLİĞİM DÜŞÜK ÇIKTI

Sıkıntım kendimle. Erkekliğimi ölçtürdüm. Yani menimi ölçtürdüm, 42 milyon çıktı. Sık isteğim oluyor ilişki için. Bu sefer de ilişkiye girdiğim zaman tekrar sperm gelmesi için bir hafta geçiyor. İsteğim, gücüm var ama menim bitmiş. Nereye başvurmalıyım?
Özellikle sperm yapımında veya yapılan spermin iletilmesindeki sıkıntının belli edilmesi şart. Üroloji muayenesi yapıldıktan sonra gerekirse iç hastalıkları uzmanları da hormonal durumunu araştıracak. Özellikle çocuk sahibi olmak için sayısı kaç olursa olsun sağlıklı sperm olması yeterlidir. Ayrıca cinsel ilişki ile çocuk sahibi olmak için eşinin adet dönemini takip edip, yumurtalama döneminde ilişkiye girmeniz uygun olur.