Domatesler Türk genini yok ediyor!

"İnsanları yediklerinden korkutmanın manası yok"

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:16 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:16
Domatesler Türk genini yok ediyor!

İÇİNDEKİLER

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın İsrail'den gelen domates tohumlarının içine gen yerleştirilerek bir ulusun yok edilebileceği iddiaları için, "Bir şehir efsanesi gibi laf söyleniyor. İnsanları yediklerinden korkutmanın bir manası yok. YÖK Başkanımızın üniversitelerdeki bilimadamlarını biraz daha motive etmek için onu söylediğini düşünüyorum" dedi.

Eker, dün Tunus Tarım Bakanı Abdessalem Mansour'la yaptığı görüşmenin ardından soruları yanıtladı.


Bir gazetecinin, "YÖK Başkanı, İsrail'den gelen domates tohumlarının içine gen yerleştirilerek bir ulusun yok edilebileceğini iddia etti. Böyle bir şey mümkün müdür" sorusu üzerine Eker, Türkiye'de bugüne kadar bin 710 çeşit tohum geliştirildiğini, bunun yüzde 50'sinin Tarım Bakanlığı uzmanları tarafından, yüzde 40-45'inin özel sektörün adaptasyon çalışmaları sonucu, yüzde 5'inin de üniversiteler tarafından geliştirildiğini kaydetti. Eker, şöyle konuştu:

İsrail'in payı yüzde 6 "Burada herhangi bir sorun yok. İnsanların zihninde şöyle bir şey var. 'İsrail tohumu' falan... Biz bir miktar hibrit sebze tohumu ithal ediyoruz. Bu ithalatı da son 7 yıldır yaptığımız çalışmalar sonucu çok ciddi düşürdük. Bugün tarlada yetiştirilen sebzelerin çok büyük bir kısmı yerli tohum üretimi. Sadece seralarda yetiştirilen ürünlerin tohumluklarının bir kısmı ithal. Bunun içinde de İsrail'in payı sadece yüzde 6." Şehir efsanesi Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın verilerini örnek gösteren Eker, "Türkiye 2009'da İsrail'e 142 milyon dolarlık tarım ürünü ihracatı gerçekleştirmiş. 27 milyon dolarlık da İsrail'den tarım ürünü ithalatı yapmış. Bizim sattığımız ürünlerin içerisinde tohum da var. Şimdi siz bunları görmezden gelip topluma 'Türkiye muhtaç, üretemiyor, bağımlı' derseniz, bunlar doğru değil. Maalesef enformatik kirlilik var. Bir şehir efsanesi gibi laf söyleniyor. Ondan sonra herkes o sözü ezberliyor, herkes o sözü tekrarlıyor" diye konuştu.

Ticarette satmak kadar almanın da doğal olduğunu ifade eden Eker, "İş Türkiye'ye gelince İsrail tohumu. Türkiye'nin bu şekilde gündeme gelmesini de doğrusu yadırgıyorum. Sonuçta ticaret yapıyorsunuz, ulusal çıkarlarınız neyi gerektiriyorsa onu yaparsınız" dedi.

Yediklerinden korkutmasınlar Eker, bu tür söylemlerde insanları yedikleri ve içtikleriyle sorunlu hale getirmemek gerektiğini belirterek, "Tarımsal araştırmalara her türlü desteği veriyoruz. Ama insanları yediklerinden korkutmanın da bir manası yok. YÖK Başkanımızın üniversitelerdeki bilimadamlarını biraz daha motive etmek için onu söylediğini düşünüyorum. Çünkü söylediği bilgiler bizim bilgilerle pek örtüşmüyor" diye konuştu.

Domates fiyatları düşer Eker, domates fiyatlarındaki yüksekliğin ise tamamen mevsimsel olduğunu ve önümüzdeki ay sera ürünlerinin devreye girmesiyle fiyatların düşeceğini düşündüğünü söyledi.

Kafein koladan az Trabzon'da iki kutu enerji içeceği içen bir gencin öldüğünün hatırlatılması üzerine Eker, otopsi raporu olmadan bir şey söylemenin mümkün olmadığını kaydetti. Eker, Türkiye'de satılan enerji içeceklerindeki kafein oranının bir koladaki kafein oranından daha yüksek olmadığına dikkati çekti.