Türkiye de tehdit altında

Tüm dünyada korku salıyor..

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:16 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:16
Türkiye de tehdit altında

İÇİNDEKİLER

TÜRKİYE Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Haluk Vahapoğlu, tüm dünyada giderek korku salmaya başlayan "ölümcül bakteri"nin (Klepsiella pheumoniae) gereksiz antibiyotik kullanımı yüzünden yaygınlaştığını söyledi.

Gazete Habertürk'ün haberine göre, Prof. Vahapoğlu, hastane enfeksiyonları açısından riskli olan Türkiye, Yunanistan gibi ülkelerin de tehdit altında olduğunu kaydetti. Bilim insanları, dünyanın yeni kâbusu haline gelen ölümcül bakteride, "NDM-1" adı verilen ve mevcut antibiyotiklerin çoğunu parçalayıp etkisiz kılan bir enzimin bulunduğunu belirterek "Bu da tedavi edilmesi zor enfeksiyonlara neden olacak" diye uyarıyor. Hindistan'da ortaya çıkan, daha sonra Pakistan ve Afganistan'da görülen bakteri, 2010 yılının ilk yarısında aynı direnç mekanizmasını taşıyan farklı bağırsak bakterileri olarak ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, İsveç, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde de görülmeye başladı. Yapılan çalışmalarda bu bakterilerin izole edildiği hastaların ciddi bir kısmının Hindistan'a seyahat ettikleri tespit edildi..

EKMUD Başkanı Prof. Haluk Vahapoğlu, başka sebeplerle enfeksiyon gelişen hastanın, o esnada NDM-1 genini taşıyan bir bakteri ile enfekte olması halinde, tedavisi zor bir sürece gireceğine dikkat çekerek şunları belirtti: "Peki hangi antibiyotikler bu bakteriyi yaygınlaştırıyor? Her tür antibiyotik kullanımı, duyarlı çevre bakterilerini öldürüp sessizce duran bu 'direnç geni'ni taşıyan bakterilerin çoğalmalarına uygun bir ortam hazırlıyor. Elbette ki antibiyotiklerin tamamen kullanımdan kalkması söz konusu değil. Ancak doğru yerde, gerektiği kadar ve olabildiğince dar spektrumlu antibiyotik kullanan toplumlarda bu dirençli bakterilerin çoğalma fırsatı ve dolayısı ile de fırsat çıktığında enfeksiyon yapma şansı azalıyor."