Genç yönetmenler görücüye çıktı

Önceki gün itibariyle Emir Kusturica fırtınası dindi ve 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kendi gündemine döndü.

Giriş Tarihi 12 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 27 Ekim 2010, 13:43
Genç yönetmenler görücüye çıktı

İÇİNDEKİLER

Bu sene Altın Portakal için yarışan filmlerin yarısından çoğu genç yönetmenlerin imzasını taşıyor. Yarışa katılan bu filmlerden bazıları, festivalin ilk günü ve dün gösterildi.

İlk sırada Ali İlhan'ın ilk filmi Sinyora Enrica'yla İtalyan Olmak vardı. Efsane oyuncu Claudia Cardinale'nin, emin adımlarla ilerleyen oyuncumuz İsmail Hacıoğlu'yla karşılıklı döktürdüğü bir film. Dil öğrenmek için gittiği İtalya'da Sinyora Enrica adında biraz huysuz, biraz erkek düşmanı bir kadının evinde kalan Ekin'in 'ortama adapte olma' hikâyesi diyebiliriz film için. Sinyora Enrica'yla İtalyan Olmak'ın bir özelliği de müziklerini, Orhan Şallıel yönetiminde Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın çalmış olması. İki senedir İtalya'nın Rimini şehrinde yaşayan genç yönetmen Ali İlhan, kendi Sinyora Enrica'sından hareketle yazmış filmi. Setteki sinyora, yani Cardinale'ninse herkesi kendine âşık ettiğini söyleyen İlhan, bir yandan da "Sonraki filmde Robert de Niro'yu görürseniz şaşırmayın" dedi.

Gala yapan bir başka film de İlksen Başarır- Mert Fırat ikilisinin merakla beklenen Atlıkarınca'sıydı. Başka Dilde Aşk'ın ivmesiyle meraklananlar ise 'şaşırdı'. Zira ensesti konu alan filmin seyirciye geçirdiği psikoloji, haliyle Başka Dilde Aşk'tan fersah fersah uzak. Bu yüzden de "İlk filminiz çok tatlıydı, öyle filmler istiyoruz" talepleri geldi seyirciden şakayla karışık.

ÖDÜLLÜ FİLM
Genç yönetmenler 'kontenjanından' Çoğunluk da festivalin ilk günlerinde seyirci karşısına çıktı. Seren Yüce'nin yazıp yönettiği ilk film olan, Çoğunluk, dünya prömiyerini Geleceğin Aslanı ödülüyle döndüğü 67. Uluslararası Venedik Film Festivali'nde yaptı, ardından 35. Uluslararası Toronto Film Festivali'nde gösterildi. Başrollerini Bartu Küçükçağlayan, Settar Tanrıöğen, Esme Madra ve Nihal Koldaş'ın paylaştığı film bu hafta vizyona giriyor.