Ramazan ne zaman bitiyor? Bayram tatili kaç gün olacak 2020? Sokağa çıkma yasağı var mı?

Mübarek Ramazan ayı bol bol ibadetle geçerken bayram da heyecanla bekleniyor. Milyonlarca Müslüman vatandaş Ramazan ne zaman bitiyor? Sorusunun yanıtını ararken Ramazan Bayramı’nın 2020’de ne zaman başlayacağı ve kaç gün süreceyi de sık sık araştırılıyor. Bu yıl corona virüse denk gelen bayramda sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı merak ediliyor. 24 Nisan’da başlayan Ramazan ayı ve bayramı ile ilgili tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Giriş Tarihi 11 Mayıs 2020, 17:35 Güncelleme 11 Mayıs 2020, 17:35
Ramazan ne zaman bitiyor? Bayram tatili kaç gün olacak 2020? Sokağa çıkma yasağı var mı?

İÇİNDEKİLER

On bir ayın sultanı Ramazan ayı bu yıl corona virüsten dolayı buruk geçiyor. Ramazan Bayramı'na az bir zaman kala sevdiklerine kavuşmak isteyenler bayramda sokağa çıkma yasağının uygulanıp uygulanmayacağını internet üzerinden sorgulamaya başladı. Ramazan Bayramı tatilinin kaç gün süreceği de gündemde çok fazla araştırılıyor. İşte merak edilen tüm detaylar…

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığının bu yıl için belirlediği 'Dini Günler Listesi'ne göre, 23 Mayıs 2020 Cumartesi günü Ramazan Bayramı arifesi olacak. Yılın ilk dini bayramı olan Ramazan Bayramı'nın ilk günü 24 Mayıs 2020 Pazar gününe denk geliyor. Toplamda 3 gün sürecek olan bayram 25 Mayıs 2020 Pazartesi ve 26 Mayıs 2020 Salı günleri de devam edecek.

RAMAZAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 7. kez telekonferans yöntemiyle toplanacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, normalleşme süreci ile ilgili yeni adımları karara bağlayacak.
Toplantıda salı gününe gelen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle 16, 17, 18, 19 Mayıs'ı kapsayan dört günlük sokağa çıkma yasağına ilişkin karar da verilecek.
Bu karara kesin gözüyle bakılırken sonraki hafta bayrama denk gelen dört günlük sokağa çıkma kısıtlama kararının ise önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.

RAMAZAN AYININ FAZİLETLİ OLMASININ SEBEPLERİ

Ramazan ayının faziletli olmasının belli başlı sebepleri şunlardır:

Hidâyet rehberimiz Kur'ân-ı Kerim, bu ayda indirilmeye başlamıştır. (Bakara 2/185)
Cenâb-ı Hakk'ın, "bin aydan daha hayırlı" olduğunu haber verdiği Kadir Gecesi bu aydadır.
En mühim sebep de Yüce Rabbimizin kullarına lûtufta bulunarak, senenin bir ayını kazanç mevsimi hâline getirmesidir. Kendilerine bahşedilen bu fırsatı değerlendiren mü'minler, Kitap ve Sünnet-i Seniyye'yi bir ay boyunca hayatlarına yansıtır, böylece büyük ecirler kazanmış ve günahları da affedilmiş olarak bayram sabahına çıkarlar.
Ramazan ayı, bütün mevsimleri dolaştığından, Müslümanların, her tür şartlar altında Allah'a ihlâs ve teslîmiyetle ibadet ettiklerini göstermektedir.

Bu kadar faziletli bir ayda sevap kazanıp cennete girmek, Cehennemden uzaklaşarak şeytana gâlip gelmek, şüphesiz daha kolaydır. Şeytanın en büyük yardımcısı olan nefis, oruçla terbiye edildiğinden, insan Ramazan'da günahlardan uzaklaşma hususunda zorluk çekmez. O hâlde Müslümanlar, Ramazan fırsatını iyi değerlendirmeli, oruçları hakkıyla tutmaya, Kur'ân-ı Kerim, zikir ve bilhassa gece ibadetleriyle meşgul olmaya, bol bol hayır ve infakta bulunmaya gayret etmelidir.

Ashâb-ı Kiram Ramazan'ı büyük bir coşku ve heyecanla yaşar ve bu mânevî havayı evlatlarına da teneffüs ettirirlerdi. Nitekim Hz. Ömer, Ramazan'da sarhoş olan birine:

"−Yazıklar olsun sana! Bizim çocuklarımız bile oruç tutmaktadır" demiştir. (Buhârî, Savm, 47)