Milyonlarca vatandaş devletle barışacak! İmar barışı nedir? İmar barışı şartları nelerdir?

Hükümetin açıkladığı imar barışı düzenlemesi milyonlarca vatandaşa umut oldu. Yıllardır bu konuda büyük bir sorun yaşayan yaklaşık 13 milyon konut sahibi imar barışı şartlarını araştırmaya başladı. Vatandaş imar barışı nedir? İmar barışı şartları nelerdir? Kimler imar barışından faydalanabilir? İmar barışı nereleri kapsıyor? İmar barışı ücreti ne kadar? gibi sorulara cevap aramaya başladı.

Giriş Tarihi 04 Mayıs 2018, 00:00 Güncelleme 04 Mayıs 2018, 12:17
Milyonlarca vatandaş devletle barışacak! İmar barışı nedir? İmar barışı şartları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba kanunda yer alan 'imar barışı' düzenlemesi 13 milyondan fazla konutu ilgilendiriyor. Bu rakamın 15 milyona da çıkabileceği ifade ediliyor. İmar barışı nedir? İmar barışı neden önemli? İmar barışından nasıl yararlanırım? İmar barışı sorgulama? İmar barışı hangi bölgeleri kapsıyor? gibi soruların cevapları...

İMAR BARIŞINDAN FAYDALANACAK YAPILAR HANGİLERİ?
Mülkiyeti Hazine üzerine yapılan evler, mülkiyeti olan ancak kayıplar olan yapılar, arsaya yapı yapıp ruhsatı olmayanlar, belediyeden iskan alınmamış yapılar, ruhsatlı ancak eklentiler için izin alınmayan yapılar. Düzenleme 31 Aralık 2017 öncesinde yapılan yapıları kapsayacak.

SÖZ KONUSU YAPILAR NE GİBİ SORUNLARA YOL AÇIYOR?
Fabrika sahipleri bankalara teminat olarak göstererek, ekonomik değer elde edemiyor. Aynı şekilde kat irtifakı olmayan hane sahipleri de konutlarını bankalara teminat gösteremiyor. Vergi kaybı yaşanıyor. Vatandaş elektrik, su ve doğalgazda kaçak duruma düşüyor.

İMAR BARIŞINA VATANDAŞ NASIL BAŞVURU YAPACAK?
Vatandaş beyan esasına dayalı müracaatını yapacak. Müracaatlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlüklerine ya da yetkilendirilmiş kuruluşlara yapılacak. Vatandaş başvuruda yapısının durumunu kendisi anlatacak ve yapı kayıt belgesini alacak. Son gün 31 Aralık.

SAĞLAYACAĞI AVANTAJLAR NELER?
Vatandaş elektrik, su, doğalgaz gibi kamu hizmetlerinden faydalanacak. Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa bunlar düşecek. Kat sahipleri yüzde 50'yi aşan oranda müracaat ederse, kat irtifakına geçebilecek. Böylece arsadan tapu yerine daire tapusu sahibi olunabilecek.

ELDE EDİLEN GELİR NE OLACAK?
Bakanlık yaklaşık 40-50 milyar lira bir gelir elde edileceğini hesaplıyor. Elde edilen bu gelir kentsel dönüşüm için kullanılacak. Belediyelere 0'a yakın faizli 3 yıl ödemesiz olarak kullandırılacak.

3 yıl sonra geri alınan bu gelir yeniden kentsel dönüşüm için kullandırılarak, kentsel dönüşümün hızlanması sağlanacak.

YAPI KAYIT BELGESİNE NE KADAR ÖDEME YAPILACAK?
Başvuruyla yapının değerinin yüzde 3'ü Bakanlığın açtığı özel hesaplara yatırılacak. Kat irtifakına geçilmesinin talep edilmesi durumunda ise 2 katı kadar ödeme yapılacak. Taksitle ödeme yapılabilecek.

YAPISINI YENİLEMEK İSTEYEN NE YAPACAK?
Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yıkıp yeniden yapılması durumunda sahibine hak sağlamayacak.

Bu durumda ilgili belediye mevzuatından alınan izinle yapılacak. Fazlalık olması durumunda bunlar tekrar yapılamayacak.

İMAR BARIŞI SONRASI YAPILAN YAPILAR NE OLACAK?
Hapis cezası da dahil olmak üzere en ağır cezaların verilmesi yönünde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda çeşitli görüşmeler yapılacak.