Faşizm kazandı

Hollanda'da ilk sandık çıkış anketi açıklandı. Ankete göre, Başbakan Rutte'nin partisi VVD 31, Wilders'in partisi PVV ise 19 sandalye kazandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mart 2017 Güncelleme 16 Mart 2017, 01:20
Faşizm kazandı

İÇİNDEKİLER

Hollanda'da parlamento seçimleri dün yapıldı. Sandıklar yerel saatle 21.00'de kapandı. Sandıkların kapanmasından sonra ise sandık çıkış anket sonuçları açıklandı. Seçimde bin 114 aday ve 28 parti, 150 sandalye için yarıştı. Sandık yoklama sonuçlarından ilk gelen bilgilere göre, Başbakan Mark Rutte'nin başında bulunduğu Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD), sandık çıkış anketlerine göre belirgin şekilde öne çıkarak mecliste 31 sandalyeye sahip oldu. AB'den çıkmayı savunan, ırkçı Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV) ise 19 vekil kazandı.

TÜRKLER'İN PART İSİ 3 VEKİL ÇIKARDI
PvdA'nın entegrasyon politikasına güvenoyu vermedikleri için ihraç edilen Türk milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisi ise 3 sandalye elde etti. Son yıllarda Hollanda'da Müslüman ve Türk karşıtlığının giderek artması üzerine sesi duyulmayan insanların sesini duyurmak için siyasi arenaya giren DENK'in katıldığı ilk seçimde milletvekili çıkarması önem arzediyor. Bu durumda, hiç bir parti tek başına hükümet kuracak çoğuluğa ulaşamadı. Mevcut sonuçlara göre ne sağ, ne de sol görüşlü partiler tek başlarına iktidarı kuramazken, çoklu koalisyon yapılma ihtimali yüksek görünüyor. Çıkış anketinde önde giden Başbakan Rutte, daha önce yaptığı açıklamada ırkçı partiyle koalisyon kurmayacaklarını açıklamıştı. Resmi sonuçlar ise 21 Mart'ta açıklanacak.