Şoföre kırmızı kart!

Yargıtay, kendisine kırmızı ışık yanmasına rağmen yola atlayan yayaya çarpan sürücünün cezalandırılmasına onay verdi. Bu karar, yayanın her durumda haklı olduğunu gösterdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mart 2014 Güncelleme 29 Mart 2014, 01:48
Şoföre kırmızı kart!

İÇİNDEKİLER

Yargıtay, sürücüler başta olmak üzere herkesi ilgilendiren içtihat niteliğinde bir karar verdi. Yeşil ışıkta geçen sürücü, yayaya çarptığında ceza alacak. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun Salı günü oluşturduğu içtihadına dayanak olan olay ve yargılama süreci şöyle işledi: Ankara'da 9 Şubat 2007'de Meryem Ünlü araçlara yeşil ışık yanarken, yola atladı. Frene rağmen duramayan sürücü Mutlu K., kadına çarpıp ölümüne neden oldu.

ÖNCE BERAAT ETTİ
Sürücü, Ankara 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde "taksirle ölüme neden olmak"tan yargılandı. Bilirkişi raporunda, yaya Meryem Ünlü'nün kusurlu olduğu anlatıldı. Mahkeme Adli Tıp'ın da görüşünü alıp sürücünün beraatine karar verdi. Temyiz üzerine Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, bu kararı bozdu. Ancak mahkeme, ilk kararında direndi. Ardından dosya, Ceza Genel Kurulu'nda ele alındı.

ÖRNEK KARAR OLDU
Görüşmede, sanık sürücünün, "Yerleşim yerinde bulunan kavşağa hızını azaltmadan girmesi ve yayayı görmesine rağmen yeterli ve etkili fren tedbirine başvurmadan yalnızca klakson çalarak yayayı uyarmaya çalışması nedeniyle kusurlu olduğu" belirtildi. Yerel mahkemenin kararı tekrar bozuldu. Böylelikle yeni bir içtihat oluşturuldu. Buna göre yerel mahkeme, sürücü Mutlu K'ya "taksirle ölüme neden olmak" suçundan ceza verecek.

Ersan ATAR